Soții Bertici au pornit azi din Satu Mare spre Oimiakon, cel mai friguros loc de pe Pământ. Attila și Kinga și-au propus să parcurgă cu o Dacia Duster 25.000 de km în 40-50 de zile, ținta fiind să ajungă pe tărâmul înghețat al Siberiei, la Oimiakon, considerat ca fiind polul mondial al frigului. 

Attila și Kinga vor petrece sărbătorile departe de casă, iar Crăciunul, cel mai probabil, îi vor prinde la Novosibirsk, spune Attila.

“Mă simt extraordinar de bine, soția mea are emoții. Abia aștept să ajung în Rusia. Încă de la ora două noaptea am pus bagajele. Eu zic că vom avea zăpadă de sărbători. Va fi ceva special. Crăciunul îl vom ține la Novosibirsk, iar Revelionul, mai vedem”, a spus Attila despre sărbătorile petrecute departe de casă.

Cei doi sunt echipați cu gecile groase și saci de dormit.

”Singura noastră temere este să nu se oprească mașina”, a mai spus Attila.

În schimb, Kinga are emoții și a spus că îi este teamă de eventuale certuri în mașină, explicând că amândoi sunt încăpățănați.

“Avem emoții. Mi-e frică de recele extrem, de temperaturile scăzute. Mi-e frică un pic și de atmosfera din mașină, și eu sunt încăpățânată și el este încăpățânat, sper să nu ne certăm mult”, a spus Kinga Bertici.

Expediția de anul trecut a fost cu un Logan din 2005 care le-a făcut ceva probleme, însă cea de acum, mult mai complicată, va fi cu un Duster nou, diesel.

Attila și soția sa, Kinga, au la dispoziție un Duster în versiune 1.5 dCi, care a fost echipat cu sistem de încălzire auxiliară, o modificare care a costat 2.500 euro.

Expediția va avea 25.000 km și va dura 40-50 de zile. Traseul este Satu Mare – Lvov – Kiev – Cernobâl (Ucraina) – Togliatti – Samara – Ufa (Rusia) – Astana – Pavlodar (Kazahstan) – Novosibirsk – Krasnoiarsk – Irkuțk – Ulan Ude – Iakuțk – Oimiakon – Iakuțk – Novosibirsk – Ekaterinburg – Perm – Iaroslav – Moscova – Vilnius – Varșovia – Satu Mare.

Oimiakon este polul mondial al frigului, cu temperaturi care au scăzut și sub -70 de grade C. Recordul oficial de -68 de grade este din 1933, iar în 1926 s-au înregistrat -71 de grade. În ianuarie, la Oimiakon temperatura medie este de -47 și în cele mai reci zile minima scade sub -60 și maxima nu trece de -55.

Bertici Atilla a mai fost în Siberia. S-a întâmplat în toamna anului trecut, iar partener de drum i-au fost atunci fiul său, Norbert (23 de ani), și o Dacia Logan fabricată în 2005, cu care au trecut prin încercări grele. Au fost salvați de localnicii care au sărit să-i ajute atunci când mașina s-a defectat. Cei doi au condus atunci 29.000 de kilometri în 40 de zile.

Attila Bertici (44 de ani) este artist și deține o firmă de sonorizare, iar soția sa, Kinga (37 de ani), este chef și predă cursuri de gătit la o școală din municipiul Satu Mare.

Articolul precedentBaschet | Victorie pentru CSM Satu Mare în Cupa Europei Centrale
Articolul următorUn bărbat de 30 de ani a lovit o sătmăreancă și a fugit de la locul accidentului