Cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române, azi, 31 august 2019, câțiva oameni de cultură sătmăreni s-au adunat la Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Artă din Satu Mare.

Despre însemnătatea acestei sărbători solare dar și despre nefericita soartă a acestui monument, a vorbit Felician Pop, președintele Asociației Scriitorilor de Nord Vest. Vorbitorul a subliniat faptul că Mihai Eminescu a adus cel mai frumos elogiu plaiurilor sătmărene, atunci când acesta a spus că limba românească cea mai frumoasă și mai curată se vorbește la Sătmar, citat care se regăsește la baza monumentului.

Felician Pop a mai adăugat că din păcate, acest simbol al românismului este ascuns într-o curte interioară deoarece Ministerul Culturii a refuzat să aprobe amplasarea acestuia în parcul din Centrul vechi al orașului, deși de ani de zile, politicienii promit repararea acestei sfidătoare nedreptăți.

Apoi tânărul folkist Adrian Feher Bruno a susținut un scurt program muzical după care cenaclul ”Cronograf” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale au depus coroane de flori.

Au fost prezenți, Robert Laszlo, managerul CJCPCT, Radu Ulmeanu, din partea revistei ”Acolada”, Loredana Știrbu, președintele Cenaclului ”Cronograf”, precum și scriitorii: Teodor Curpaș, Mihai Sas, Vasile Conioși Mesteșanu, Bogdan Crivăț, Cornel Burcea, Gheorghe Cormoș, Carol C. Koka, Livia Mărcan, Ioan Tipu Sălăjan, cărora li s-au alăturat și alți sătmăreni care au ținut să cinstească această zi, așa cum se cuvine.

Articolul precedentA fost vernisată expoziția de arte vizuale a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, la castelul din Carei
Articolul următorLa Bogdand s-a desfășurat cea de-a XXIX-a ediţie a „Festivalului Folcloric al Naţionalităţilor”