Ziua europeană a numărului unic de urgență 112, marcată în școli

De Ziua europeană a numărului unic de urgență 112, polițiștii sătmăreni au promovat numărul de urgență în rândul elevilor din ciclul primar și gimnazial din cadrul Școlilor Gimnaziale ”Grigore Moisil” și ”Octavian Goga”.
Coordonați de profesor învățământ primar Pop Loredana, profesor diriginte Vlad Nicoleta și profesor consilier școlar Breban Geanina, elevii participanți la dezbaterea din cele două unități de învățământ și-au reactualizat cunoștințele referitoare la numărul de urgență 112.
Astfel, ofițerul de poliție din cadrul structurii de prevenire a Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare a adus în prim plan ideea referitoare la faptul că 112 este numărul unic pentru apeluri de urgență disponibil gratuit la nivelul întregii țări, ce poate fi apelat din toate rețelele de telefonie fixă sau mobilă.
Cetățenii aflați în situații de urgență pot suna la 112, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a solicita asistența serviciilor specializate de intervenție (ambulanță, SMURD, poliție, pompieri, jandarmi). Preluarea apelului o face Serviciul de Telecomunicații Speciale, care, în funcție de specificul acestuia, îl redirecționează către serviciile specializate de intervenție: poliție,ambulanță, pompieri sau jandarmi.
În situațiile de urgență, fiecare secundă contează. Atunci când este în joc viața cuiva, nu se poate pierde timpul căutând numărul de telefon la care se sună pentru a obține ajutor. De aceea Uniunea Europeană a introdus număr unic, 112, care poate fi apelat din toate statele membre.
Când se apelează Serviciul de urgență 112 trebuie să se anunțe: ce urgență este, unde este urgența,unde se află persoana care sună, de la ce număr de telefon se sună, numele și prenumele.
Conform statisticilor existente, în anul 2018, operatorii 112 din centrele de preluare a apelurilor de urgență au răspuns la 12 735 836 apeluri, 57 % dintre urgențele anunțate la 112 în anul 2018 au reprezentat cazuri medicale.
De asemenea, elevilor prezenți li s-a adus la cunoștință faptul că apelarea repetată, cu rea intenție a numărului 112, fără a avea o urgență sau apelarea pentru a aduce injurii operatorilor 112 constituie abuz și se sancționează conform legii.
Apelul 112 nejustificabil sau fals reprezintă orice apelare non – urgentă, chiar dacă e real: întreruperi de gaz, curent, apa, solicitări de informații de orice fel, reclamarea unor nemulțumiri față de produse cumpărate, etc.
Apelarea responsabilă a numărului de urgență poate salva vieți, de aceea este foarte important să fim informați cu privire la sistemul de apelare 112 – a fost mesajul de final transmis elevilor participanți și prin intermediul flyere- lor distribuite.

Articolul precedentProbleme la mai mult de jumătate dintre mașinile din traficul sătmărean
Articolul următorAccident cu trei răniți, la ieșirea din Carei