Miercuri, 25 august, polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au organizat și susținut un ,,Atelier de folosire a cuvintelor potrivite” la sediul Centrului de zi Buki din Cidreag, unde se desfășoară activități de educație pentru copiii din comunitatea rromă.

Prin această primă colaborare a Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare cu Asociația pentru Ajutorarea Copiilor din Estul Europei, asociație care gestionează Centrul Buki, s-a avut în vedere oferirea unor modele sănătoase de exprimare pentru copiii ce participă la activitățile desfășurate pe timpul verii precum și conștientizarea faptului că limbajul cu ură este molipsitor și nu aduce nici un beneficiu pe termen lung.

Copiii au învățat să identifice cuvintele și expresiile care le aduc bucurie și să le separe de cele care-i fac să se simtă inferiori și îi rănesc. Bună ziua!, mulțumesc, iubire, prietenie, Ești deștept și harnic!, sunt cuvinte pe care orice copil are nevoie să le audă pentru a crește sănătos și a avea încredere în sine.

Însă, copiii din comunitățile sărace au parte mult mai des de un limbaj violent, atât în propriile familii, cât și din partea comunității, în ansamblu, unde discriminarea este încă prezentă.

Munca de zi cu zi a echipei de la Centrul Buki constă și în aceea de a încuraja politețea, respectul reciproc, valorizarea celorlalți și a propriei persoane, polițiștii alăturându-se pentru a întări aceste valori și a promova toleranța și nonviolența.

La activitatea desfășurată au participat 25 de copii din comunitatea rromă, alături de care s-au aflat părinți și voluntari ai Centrului Buki.

,,Atelierul de folosire a cuvintelor potrivite” desfășurat la Cidreag face parte din campania ,,ALEGE-ȚI CUVINTELE! VORBEȘTE FĂRĂ URĂ!”,  inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare – Biroul Siguranță Școlară și  Consiliul Județean al Elevilor Satu Mare, cu sprijinul P.A.T.R.I.R. – Institutul Român pentru Pace.

Proiectul are în vedere organizarea de întâlniri cu  copiii și tinerii, având ca temă discursul instigator la ură: motivație, mecanismul de propagare, consecințe legale, impactul psihologic asupra victimelor, modalități de descurajare, inclusiv în comunicarea online.

Imagine

Sursa: Realitatea de Satu Mare

Articolul precedentNoile măsuri de siguranță pentru prevenirea infectării cu COVID-19 în școli, stabilite de CNSU – DOCUMENT
Articolul următorMai sunt doar câteva zile până la cea de-a șasea ediție UNTOLD! Detalii despre sistemul de plată, check-in și acces în festival