În perioada 4 – 8 septembrie 2019, la Alba Iulia și Jidvei s-a desfășurat o nouă ediție a Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”.

Inițiat și susținut de compania JIDVEI în urmă cu aproape două decenii, festivalul-concurs a devenit un eveniment național de tradiție, o imagine emblematică a festivalurilor de folclor din țară.

Profesorul Ionuț Rotar este coordonatorul cercului de muzica populară de la Palatul Copiilor din Satu Mare, dar și a Ansamblului Folcloric al Clubului elevilor din Tășnad. Totodată, artistul este membru al tarafului tradiţional “Iedera” din Carei, și colaborator al ansamblului folcloric “Doruri Sătmărene” al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Instrumentistul a fost premiat de mai multe ori la nivel național, la festivaluri precum: Festivalul concurs “ Pe strune de vioară” – Ocna Mureș 2009, unde președintele juriului a fost renumitul violonist Ovidiu Barteş; Festivalul concurs “Maria Tănase” Craiova 2009, unde președintele juriului a fost Tudor Gheorghe; Festivalul Cântecului Popular Românesc “Maria Lătărețu” Târgu Jiu 2007, unde președintele juriului a fost Dumitru Fărcaș.

De aproape două decenii, acesta aduce un omagiu culturii tradiționale și contribuie în mod activ la păstrarea și promovarea valorilor spirituale românești prin descoperirea de noi și autentice talente interpretative ale folclorului muzical.

Ca în fiecare an, concursul s-a derulat pe două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști. În urma preselecției, care a avut loc în data de 8 iulie 2019, juriul a selectat pentru a evolua în cadrul concursului 36 de concurenți, trei dintre aceștia fiind dinafara țării.

Timp de patru zile, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia și pe scena din Piața Centrală din localitatea Jidvei, au evoluat interpreți vocali și soliști instrumentiști. Concursul și Gala laureaților a fost transmisă în direct pe TVR 1, iar recitalurile au fost înregistrate și vor fi difuzate ulterior în cadrul binecunoscutei emisiuni de televiziune „Tezaur Folcloric”.

Juriul Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”, ediția a XIX-a, 4 – 8 septembrie 2019:

prof. univ. dr. Ioan Bocșa – interpret de folclor, președintele juriului
dr. în folclor – Elise Stan, producător emisiuni TV și realizator evenimente
Conf. Univ. Dr. Gabriela Rusu Păsărin – realizator emisiuni în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale din cadrul SRR
Conf. Univ. Zinaida Bolboceanu – Artistă a Poporului, sef sectie Canto popular Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice
Ioana Maria Ardelean – interpret de folclor, Director Festival
Alexandru Pal – dirijor, director Centrul Cultural Augustin Bena, Alba
Roman Bugar – dirijor, instrumentist, reprezentant al comunității române, Novi Sad, Serbia
Sergiu Cipariu – profesor, interpret de folclor
Violeta Ianculescu – realizator evenimente folclorice Radio România
Felicia Stoian – interpret de folclor, realizator emisiuni TVR Timișoara
Loredana Streche – câștigător al trofeului Festivalului ediția 2009

Articolul precedentElevii sătmăreni au început școala cu „10 pentru siguranță!”
Articolul următorȘoferiță rănită, în urma unui accident de circulație