Statuia lui Széchenyi István din Piața Libertății, vandalizată

Statuia lui Széchenyi István din Piața Libertății din Satu Mare a fost profanată în noaptea de marți spre miercuri.
”Este pentru a doua oară când statuia este vandalizată, la primul incident am preferat să păstrăm tăcerea tocmai pentru a nu crea tensiuni. Consider că alunecăm pe o pantă periculoasă, iar dacă vom asista impasibili urmările ar putea fi grave”, a spus primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.
”Am sesizat instituţiile competente pentru a sprijini Poliția Locală în vederea identificării autorilor şi tragerii lor la răspundere pentru fapta comisă. Autorii acestui gest rușinos vor fi identificați cu siguranță, în baza imaginilor surprinse de camerele de luat vederi din Piața Libertății. Solicit, din nou, ca profanarea monumentelor să fie considerată infracțiune de drept comun, iar făptașii să fie pedepsiți ca atare.
Dar, autorii morali sunt politruci care în ultimii doi ani au incitat mereu la ură și au încercat să provoace conflicte de natură etnică. Și vina lor este cel puțin la fel de mare ca și a celor care au executat. Aceștia se ascund în spatele unor marionete pe care le manevrează și finanțează. Politrucii știu că mesajele lor sunt goale de formă și conținut și nu pot câștiga capital politic decât într-un oraș dezbinat și dominat de ură.
Este regretabil că în anul în care se vorbește despre UNIRE, acești politruci provoacă asemenea conflicte. Le transmit de pe acum că nu ne lăsăm INTIMIDAȚI, că vom continua să unim, nu să dezbinăm, vom continua să construim, nu să demolăm”, a mai spus acesta.
Pe 15 martie 2018, în prezența președintelui UDMR, Hunor Kelemen, la Satu Mare a avut loc dezvelirea statuii contelui István Széchenyi, considerat unul dintre cei mai mari maghiari.

Articolul precedentAPIA Satu Mare începe efectuarea plății ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
Articolul următorO sătmăreancă a fost amendată, după ce a uitat unde şi-a parcat maşina şi a chemat poliţia