Sistem modern de închiriere biciclete la Satu Mare

În municipiul Satu Mare vor fi înființate aproape 20 de stații moderne de închiriat biciclete, după ce consilierii locali au votat, în cadrul ședinței de astăzi, studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie: ”Realizare de sisteme de închiriere de biciclete în Municipiul Satu Mare”. Aceste stații vor acoperi tot orașul.
Conform devizului general întocmit de către proiectant valoarea totală a obiectivului de investiții este de de 5.637.297,96 lei fără TVA.
Noul sistem de închiriere biciclete va fi scos la licitație pe o perioadă de 5 ani, iar o firmă va livra bicicletele și va asigura service-ul. Pe urmă, sistemul va intra în patrimoniul municipiului și va fi sub supravegherea Administrației Domeniului Public (ADP).
De asemenea, sistemul face parte din proiectul integrat cu piste. Astfel, întâi se vor amenaja pistele de biciclete pe 4 rute importante, după care se vor monta stațiile de închiriat.
Lucrările care se propun în cadrul proiectului constă în achiziţionarea a 18 staţii de închiriere biciclete precum şi amenajarea de platforme pentru amplasarea acestora. Din cele 18 staţii, doar 15 necesita amenajarea platformelor. Astfel, prin proiect se propune amenajarea a 15 platforme pentru amplasarea sistemelor de închiriat biciclete de tip Bike sharing.
Sistemele de închiriat biciclete vor fi amplasate după cum urmează:
1. Bd. Lucian Blaga – zona intrare în Parcul Industrial Sud;
2. Bd. Lucian Blaga – parcarea „Tei”;
3. P-ța Soarelui – str. Independenței intersecția cu str. Uzinei;
4. Bd. Cloșca – intersecția „Burdea”;
5. P-ța 14 Mai 1970;
6. Str. Odoreului – zona lacul Pescăruș;
7. Str. Rodnei – zona piața de vechituri;
8. Str. Lăcrimioarei – intersecția cu bd. Unirii;
9. P-ța Jean Calvin – intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Iuliu Maniu;
10. P-ța Eroilor Revoluției – în fața Hotelului Cardinal;
11. Str. Horea – zona Casa de Modă;
12. Str. Gorunului – intrare Aquastar;
13. Drumul Careiului – intersecția cu al. Neajlov;
14. Drumul Careiului – intersecția cu al. Universului;
15. Drumul Careiului – intrare în parcare Auchan/Praktiker;
16. P-ța 25 Octombrie – lângă actuala fântână arteziană;
17. P-ța 25 Octombrie – în spatele Casei de Cultură a Sindicatelor;
18. Str. Fabricii – incinta Terminalului transjudețean-translocal

Primăria municipiului Satu Mare îşi propune crearea unei reţele de piste, interconectate, care va permite traversarea oraşului prin intermediul bicicletei. La momentul actual circulația velo se desfășoară haotic pe carosabil şi pe trotuare nemodernizate, fapt care implică o serie de riscuri asupra utilizatorilor acestui mijloc de locomoție.
În ceea ce priveşte utilităţile, staţiile de închiriere vor fi alimentate cu energie electrică de la reţeaua existenta a oraşului. Totodată se propune montarea unor sisteme de iluminat şi a unor camere de supraveghere, alimentate tot de la reţeaua oraşului.
Bike sharing este un sistem public de închirieri de biciclete pentru scurtă durată. Se vor dezafecta aproximativ 330 mp de zonă verde, Primăria Satu Mare urmînd să amenajeze ca și zonă verde o suprafață identică cu cea dezafectată din terenurile degradate existente in Municipiul Satu Mare.
Platformele vor fi realizate din următoarele straturi:
-6 cm pavaj
-5 cm nisip
-10 cm balast stabilizat cu ciment 4%
-15 cm balast compactat
-pământ compactat,
Platformele vor fi încadrate intre borduri prefabricate din beton 10x15cm cu fundaţie din beton.

Articolul precedentPoveste de Crăciun pentru 360 de copii din Satu Mare
Articolul următorSe deschide Târgul de Crăciun, la Carei