Consiliul local a aprobat în ședința de astăzi schimbarea denumirii „Școlii Gimnaziale nr. 10” în „Rákóczi Ferenc”, cu votul consilierilor ALDE, PNL, UDMR și a doi consilieri PSD: Mariana Sălăgean și Octavian Ardelean. Trei consilieri ai PSD au votat împotriva proiectului (Ciprian Crăciun, Vasile Hornar și Adrian Micle), în timp ce doi consilieri ai PSD s-au abținut (Dumitru Fanea și Manuela Rogoz).

De la ședință au lipsit consilierii Mihai Huzău (ALDE) și Romeo Pop (PNL).

Dacă consilierii UDMR și PNL nu au văzut nicio problemă în acest demers, principalii opozanți au fost o parte dintre consilierii PSD. Aceștia au cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi și regândirea acestuia, precizând că în forma actuală demersul ar putea genera tensiuni etnice.
“Mă simt obligat să spun că am cerut să nu fie proiectul pe ordinea de zi. Nu înțeleg de ce se dorește atât de tare schimbarea. Dacă se vrea, să se facă după modelul “Bălcescu-Petofi”. Sunt împotriva proiectului,” a precizat consilierul PSD Micle Adrian.
Consilierul Ciprian Crăciun a evidențiat faptul că schimbarea numelui nu aduce nimic în plus elevilor. De altfel, nici elevii, nici părinții acestora nu ar fi fost întrebați.
Primarul îl contrazice și susține că majoritatea părinților își doresc ca școala să se numească doar ”Rakoczi Ferenc”, mai precis s-ar fi strâns 153 semnături ”împotrivă” și 550 ”pentru” în consiliul școlii.

Considerând-o ”o idee bună și firească din partea unității de învățământ”, primarul a ținut să facă câteva precizări, la finalul ședinței.
”Mulțumesc colegilor din PNL, ALDE, PSD și UDMR pentru susținerea acestei inițiative. S-a demonstrat că rațiunea și bunul simț pot să învingă propaganda ieftină și mistificarea istoriei. Propunerea de denumire ”Rákócz Ferenc” a Școlii generale nr.10 este o idee bună și firească din partea unității de învățământ. Cei care văd în acest demers unul ”naționalist” îi rog să se documenteze mai întâi cine a fost principele Transilvaniei.
“Cum Deo pro patria et libertate” a fost sloganul românilor și maghiarilor care au luptat în oastea principelui Ferenc Rákóczi al II-lea. Acum 300 de ani, nu a mai contat dacă erai român sau maghiar. S-a luptat împreună, cot la cot!”, a mulțumit, la finalul ședinței, primarul Kereskenyi Gabor.

Articolul precedentUn tânăr, de 18 ani, beat și fără permis, s-a răsturnat cu mașina în șanț
Articolul următorSătmărenii pot ajunge și în această vară cu avionul la mare