Scandal în Poliția Satu Mare. Acuzaţii grave cu privire la modul de acordare a sporurilor

Scandal în Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare după acordarea salariilor de merit. Preşedintele filialei Satu Mare a sindicatului EUROPOL, Felix Văsuţ, aduce acuzaţii grave conducerii IPJ Satu Mare cu privire la modul de acordare a sporurilor.

Redăm mai jos, integral, scrisoarea deschisă:
”În data de 21.06.2018 a avut loc sedinta de analiza a notelor de fundamentare a politistilor din cadrul IPJ Satu Mare care au fost propusi pentru acordarea salariilor pentru lucrari de exceptie la care am fost invitat să particip din partea Filialei Satu Mare a Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL.

Imediat după începerea discuțiilor, în momentul în care am vrut sa fac observatii cu privire la unele propuneri, adjunctul șefului IPJ m-a întrerupt spunându-mi că trebuie să ne „respectăm” iar probabil criticile mele erau de natură să strice jocurile de culise din spatele acestor sporuri ce trebuiau acordate polițiștilor cu rezultate remarcabile. Am fost putin suprins sa vad ca semnificatia cuvantului „analiza”, pentru care am fost invitat, are o alta definitie in viziunea conducerii insepectoratului și de fapt prezența reprezentaților organizației sindicale era doar pentru a mima transparența acestui proces. Este strigător la cer să mai vedem că aceste metehne precum cele pe care le-am condamnat în trecut încep să revină în prim plan într-un mod și mai grosolan, care nu au nicio legătură cu transparența și democrația. Din acest considerent, după ce am realizat că jocurile sunt făcute cu mult înainte să aibă loc această ședință, am ales să mă ridic de la masă și să părăsesc sala de ședință.
Cu toate ca aceste majorari salarile sunt exclusiv pentru „lucrari de exceptie”, am observat ca procentele cele mai mari, de 50% respectiv 40% din salariu, au fost acordate unui numar de 5 ofiteri de politie si un singur subofiter. Ma intreb care a fost logica matematică și principiile pe baza cărora au fost repartizate în acest mod în condițiile în care procentul agenților de poliție din IPJ Satu Mare depășește 70%, pentru ca principiul proportionalitatii nu a fost respectat ! Mai mult, dacă salariul de excelență în cuantum de 50% din salariul unui șef poate însemna și 2500 lei/luna, în cazul unui agent de poliție acesta nu depășește 350 lei. Balanța este vizibil disproporționată, iar perioada în care șeful va lua acest spor, va însemna 20.000 lei, in timp ce pentru un polițist cu funcție de execuție vorbim de maximum 2500 lei.
În numele colegilor de la ordine publica si rutiera care sunt in strada zi si noapte imi arat dezamagirea și revolta pentru faptul că au fost desconsiderați de conducerea IPJ Satu Mare, care a preferat să-și fidelizeze și sa-si premieze șefii care intră în contact cel mai puțin cu munca de poliție, cum ar fi cms șef Vescan Camelia, șeful serviciului resurse umane, care de-a lungul timpul a beneficiat de acest drept prin alternare cu soțul ei, cms șef Vescan Horea venit de la Doi și-un sfert. Niciun coleg din strada nu s-a aflat printre politistii nominalizati pentru vreo majorare salariala.

Dezgustul este cu atât mai mare cu cât pe lista celor propuși nu s-a regasit colegul nostru, agent sef principal de politie Lapuste Sorin, care a salvat de la inec o persoana de 77 de ani in data de 11.06.2018 cu ocazia indundatiilor din localitatea Ardud, și cu care s-au lăudat în mass media cei din vârful MAI și până la Inspectoratul General al Poliției Române pe pagina de Facebook.
Sindicatul Politistilor Europeni „EUROPOL” isi arata dezamagirea fata de modalitaeta de acordare a acestor majorari salariale și condamnă modul subiectiv, arbitrar și părtinitor în care s-au acordat unele salarii de lucrări de excepție. Suntem în continuare curioși să știm care au fost fundamentele pentru care au fost alese anumite persoane în condițiile în care profesionalismul, rezultatele și implicarea în munca de poliție sigur nu au fost criterii care au stat la baza deciziei inspectorului șef al IPJ Satu Mare” – se semnează președintele Filialei EUROPOL Satu Mare, agent șef adjunct de poliție Văsuț Felix Nicolae.

Articolul precedentAccident cu zece victime în Ciuperceni
Articolul următor”Bătaie” pe locuințele de serviciu destinate medicilor