Românii au protestat la Carei, acuzând acte de șovinism

În municipiul Carei a avut loc azi un protest organizat de către președintele Despărțământului ASTRA Carei, Daniela Ciuta. Motivul oficial al protestului l-a constituit respingerea de către Consiliul Local Carei a cererii înaintate de liderul ASTRA Carei în vederea amplasării unui catarg în sensul giratoriu de lângă Monumentul Ostașului Român, informează opiniedecarei.com.
La protest au participat în jur de 40 de persoane, dintre care cel mult zece erau din Carei, restul fiind din județele Harghita și Covasna, membri ai Asociației Calea Neamului, în frunte cu președintele acesteia, Mihai Tîrnoveanu.
În fața Primăriei Carei, președintele Despărțământului ASTRA Carei, Daniela Ciuta, a prezentat motivul organizării protestului, acuzându-l pe primarul Eugen Kovacs că este împotriva amplasării catargului. Președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, a amenințat că, în cazul în care amplasarea nu va fi permisă, românii din toată țara vor veni la Carei în număr și mai mare pentru a protesta, vorbind de 2.000 – 3.000 de persoane.
Daniela Ciuta și Mihai Tîrnoveanu au fost primiți de primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, cerând să fie însoțiți în biroul acestuia de către comandantul Poliției Carei, Ioan Copil Lăpuște. După ce a fost acuzat că refuză amplasarea catargului, primarul Kovacs a încercat să le explice celor doi că el, personal, nu are nimic împotriva catargului, însă decizia aparține Consiliului Local, iar amplasamentul propus nu este unul corespunzător. Atmosfera a devenit destul de tensionată întrucât Daniela Ciuta și Mihai Tîrnoveanu au continuat să profereze aceleași acuzații. Întrucât discuția a degenerat, primarul Kovacs a declarat că a luat cunoștință de doleanțele celor doi oaspeți, poftindu-i să părăsească biroul.
Ajunsă în rândul protestatarilor aduși din Secuime, Daniela Ciuta s-a plâns că a fost dată afară din birou de către primar și a anunțat că va continua demrsurile pentru instalarea catargului. După ce au scandat de câteva ori ”Rușine”, cei aproximativ 40 de protestatari s-au încolonat și au părăsit zona, fără incidente.
Proiectul amplasării unui catarg înalt de opt metri în zona Monumentului Ostaşului Român, iniţiat de consilierul local Ilie Ciută, la cererea ASTRA Carei, condusă de Daniela Ciuta, a fost repins de Consiliul Local Carei în ședința de la finalul lunii aprilie 2018. Şeful Biroului Urbanism din cadrul Primăriei Carei, Egli Sebastian, a arătat că proiectul iniţiat de consilierul Ilie Ciuta nu este oportun întrucât în zona Monumentului Ostaşului Român, unde ASTRA Carei a propus construirea catargului, există alte şase locuri în care se amplasează catarge pe care este arborat drapelul României cu ocazia sărbătorilor naţionale.

Articolul precedentContrabandist prins și încarcerat în Penitenciarul Satu Mare
Articolul următorStadiul lucrărilor de întreținere a drumurilor din județ. Se intervine pe mai multe tronsoane