Cumpără și consumă Produse Sătmărene, astfel vei contribui la prezentul și viitorul comunității!

Asociația pentru Dezvoltare Rurală Sătmăreană a inițiat și a obținut la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci [OSIM] înregistrarea Produsului Sătmărean ca marcă: semnul distinctiv se va aplica numai produselor care vor îndeplini toate cerințele, verificarea se va face de un comitet profesional.

Când cumpărați un produs local, contribuiți și la dezvoltarea mediului rural și a mediului dumneavoastră înconjurător.
Deși companiile multinaționale ne oferă o gamă mai largă de produse și ne atrag prin diverse oferte, trebuie să învățăm sa fim cumpărători conștienți, să alegem marfa fermierilor, producătorilor și meșterilor locali.
Iată câteva motive de ce:
• Produsul local este mai sănătos și mai gustos. Fructele și legumele locale pot ajunge pe masa noastră în decurs de 24 de ore, în timp ce cele găsite pe rafturile supermarketurilor multinaționale parcurg sute sau chiar mii de kilometri și ne sunt promovate ca legume / fructe „proaspete și sănătoase”.

Avem tendința de a alege un produs străin de pe rafturile magazinelor și de a-l cumpăra și mai scump din cauza unei etichete „BIO” spectaculoasă, dar de multe ori înșelătoare. De fapt, de exemplu, un măr din Spania „călătorește” aproape 3.000 de kilometri, este păstrat în depozite zile întregi până devine o gustare pentru copilul nostru! Datorită distanțelor mari la care sunt livrate, aceste produse sunt recoltate premature și tratate cu diverse substanțe chimice pentru a păstra impactul de a părea proaspete pe rafturi.
Legumele și fructele locale, pe de altă parte, conțin mai puține substanțe chimice, deoarece acestea pot ajunge pe masa noastră la o zi sau două după recoltarea lor, sau chiar la doar câteva ore.
• Încredere: în multe cazuri, producătorii locali intră în contact direct cu noi, clienții, ei nu își riscă buna reputație, astfel încât ei depun eforturi să satisfacă dorințele cumpărătorilor locali. Practica cultivării alimentelor BIO reale, fără substanțe chimice, se răspândește și ea în județ.

• Producătorul local susține evenimente și instituții locale. Producătorul local susține evenimente și instituții locale din profitul său: școli, competiții și echipe sportive și alte evenimente, în timp ce profitul companiilor multinaționale ajung în străinătate.

• Nu în ultimul rând, având în vedere că producătorul local ne este aproape, el transportă de la distanțe mici, poluează foarte puțin, sau chiar deloc în timpul transportului, respectiv nu este nevoit să folosească atât de multe ambalaje de protecție ca și în cazul transporturilor străine. Așadar cumpărând de la producători locali protejăm și mediul înconjurător.

De ce este nevoie de o marcă înregistrată?

Sistemul de marcă și certificatul acordat de comitetul profesional garantează că veți cumpăra produse locale și controlate calitativ. În același timp, este un semnal distinctiv: oferim producătorilor locali un avantaj prin conștientizarea consumatorilor, să caute sigla și să aleagă produs local.

Asociația pentru Dezvoltare Rurală Sătmăreană a inițiat și a obținut la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci [OSIM] înregistrarea Produsului Sătmărean ca marcă: semnul distinctiv se va aplica numai produselor care vor îndeplini toate cerințele, verificarea se va face de un comitet profesional.

STRUCTURA SISTEMULUI  DE MARCĂ ÎNREGISTRATĂ

După câteva luni de lucrări pregătitoare, bazate pe sisteme de produse locale de succes, Asociația noastră a dezvoltat sistemul pentru obținerea mărcii Produs Sătmărean și al procesului de certificare a produsului local. Acest sistem are următoarele elemente:

Sistemul de criterii: o descriere detaliată a cerințelor minime pe baza cărora un producător primește certificarea și dreptul de a folosi denumirea

Comisia de evaluare: un grup independent de experți decide cu privire la acordarea mărcii pe baza unui set de criterii predefinite.

Produse și categorii: marca Produs Sătmărean este acordată în mai multe categorii: cele principale sunt produse alimentare și nealimentare.

Producători: producătorii și întreprinderile locale pot solicita să se alăture sistemului de marcă prin depunerea unei cereri de aderare, informații detaliate despre cerințele de evaluare sunt disponibile pe paginile noastre web. (satmarean.ro, szatmari.ro)

Asociația: Asociația pentru Dezvoltare Rurală Sătmăreană, în calitate de proprietar al mărcii, operează sistemul de mărci și îndeplinește rolul de secretariat la ședințele comitetului de atribuire a mărcii. Asociația gestionează mediul on-line  și de comunicare al Produsului Sătmărean și promovează consumul de produse sătmărene.

V-ați alătura proiectului?
Dacă sunteți producător din Satu Mare, alăturați-vă companiilor de succes care profită deja de avantajele brandului Produs Sătmărean. Primii membri sunt producătorul de paste Hutton, podgoriile Nachbil și Năstase, procesatoarele de fructe Egri Berry și Schwabenhof, brutăria Fastus, producătorul de bere artizanală Gepida, meșteșugarul Lévai, apicultura Tivadar, producătorul de apă minerală Nova Oaș, producătorul de ouă Pro Avis, măcelăria Weinberger. 
Alătură-te acestei echipe de succes!