”Când vorbim de aderarea României la Schengen, în acest moment, nu se poate vorbi de solidaritate între satele membre UE, de o singură Europă” susține primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.
Cu toate că Uniunea Europeană a investit sume foarte mari în securizarea frontierelor României și în proiecte transfrontaliere care să asigure conexiuni rutiere cu Spațiul Schengen, iar în județul Satu Mare există drumuri care fac legătura între Bercu-Garbolc, Peleş-Zajta, Horea-Omboly, precum și pista de biciclete de pe digul Someșului, ”Românii stau cu orele la graniță pentru a trece din UE în UE!”, mai spune primarul.
”Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate. Vom căuta întotdeauna soluții comune.
Acesta sunt 3 din cele 10 angajamente ale liderilor UE, adoptate joi la Sibiu. Din păcate, atunci când vorbim de aderarea României la Schengen, în acest moment, nu se poate vorbi de solidaritate între satele membre UE, de o singură Europă și de găsirea unor soluții comune. România îndeplinește de mai bine de 6 ani toate condițiile tehnice și juridice, dar decizia politică și interesele economice ale Olandei au împiedicat luarea unei decizii favorabile. În condițiile în care Uniunea Europeană a investit sume foarte mari în securizarea frontierelor României și în proiecte transfrontaliere care să asigure conexiuni rutiere cu Spațiul Schengen. Doar în județul Satu Mare vorbim de drumurile care fac legătura între Bercu-Garbolc, Peleş-Zajta, Horea-Omboly, precum și pista de biciclete de pe digul Someșului. În timp ce toate aceste investiții zac nefolosite, românii stau cu orele la graniță pentru a trece din UE în UE!” a precizat primarul Kereskenyi Gabor.