Premieră | Azi, la Vetiș, s-a constituit Corpul profesional al secretarilor comunelor din județul Satu Mare

La sediul Primăriei Vetiș, cu participarea a 40 de persoane, a avut loc azi constituirea Corpului profesional al secretarilor comunelor din județul Satu Mare, structură a Asociației Comunelor din România, având scopul promovării intereselor și obiectivelor profesionale ale secretarilor comunelor. 
”Este o primă acțiune de acest gen în județul Satu Mare și sper să fie mai activă ca și structura de la nivel național”, a declarat pentru Realitatea de Satu Mare primarul comunei Vetiș, Iuliu Ilyes.
”Fiecare asociație a autorităților locale (Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România, Asociația Consiliilor Județene și Asociația Comunelor din România) are aceste asociații/corpuri profesionale ale secretarilor”, a mai spus Iuliu Ilyes.
Despre importanța secretarilor de comună, primarul Iuliu Ilyes este de părere că ”Rolul lor este foarte important, mai ales la comune, unde, în majoritatea situațiilor, nu există compartimente juridice/angajați juriști, care să răspundă de multitudinea aspectelor juridice ale autorității.”
”Secretarii îndeplinesc un rol important în structura administrației locale, îndeplinind în principal un rol de control/garantare a legalității actelor emise de autorități. Totodată au rol în buna funcționare a comisiilor de fond funciar, funcționarea stării civile și a altor activități delegate de stat autorităților locale. Rolul lor este foarte important, mai ales la comune, unde, în majoritatea situațiilor, nu există compartimente juridice/angajați juriști, care să răspundă de multitudinea aspectelor juridice ale autorității”, a spus Iuliu Ilyes.
Deoarece fiecare primar și fiecare comună are problemele ei specifice, locale și toate trebuiesc rezolvate cumva, Corpul Profesional al Secretarilor de Comună va aduna aceste probleme, le va centraliza și să le “duce” la București, la Adunarea Generală.
”Având în vedere diversitatea domeniilor administrației publice locale, precum și complexitatea legislației specifice fiecărui domeniu, s-a inițiat această întâlnire ca un schimb de experiență care să vină în sprijinul secretarilor”, a mai spus acesta.
”În primul rând cred și sper să fie o colaborare între secretarii din județ pentru rezolvarea unitară a diferitelor spețe cu are se confruntă și care nu totdeauna au o rezolvare unitară. Este un for care trebuie să ofere în primul rând schimb de experiență profesională, mai bun ca un curs de pregătire”, a subliniat Iuliu Ilyes.
În final, această întâlnire s-a transformat în înființarea Corpului profesional al secretarilor comunelor din județul Satu Mare, ca parte a organizației similare înființată la nivel național în cadrul ACOR (Asociația Comunelor din România).
Cei prezenți au semnat azi adeziuni, astfel că cel mai probabil va urma și alegerea Consiliului Director, însă primarul comunei Vetiș este de părere că ”nu forma de organizare este importantă, ci organizarea cât mai multor dezbateri între secretari, fără intervenția politicului sau a altor instituții, cu excepția unor dezbateri cu specialiști pe anumite teme concrete”, subliniind că ”sunt multe probleme care cer lămuriri înainte, ca să nu se greșească și să ajungă la Curtea de Conturi.”

Articolul precedentPrimăria a decis: Doar comercianţii și meșteșugarii locali pot vinde mărţişoare în Satu Mare
Articolul următorIncendiu la o casă din Doba. Un horn necurățat a pus pe jar pompierii sătmăreni