În cursul zilei de azi, în incinta Poligonului de trageri al M.A.I. din localitatea Moftin, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare a desfăşurat o misiune de distrugere a muniţiei rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.

Cele 14 de elemente de muniţie constând în proiectile explozive, bombe de aruncător şi grenade ofensive şi defensive de mână au fost descoperite pe teritoriul judeţului nostru, pe parcursul acestui an, cu ocazia executării a 15 misiuni de asanare a teritoriului de muniţia neexplodată. În cele mai multe situaţii, muniţiile au fost descoperite pe timpul executării unor lucrări agricole sau de amenajare în gospodării ori zone nelocuite.

Misiunile de ridicare, transportare, depozitare și distrugere a muniției rămasă neexplodată sunt executate de o echipă de pirotehniști care au o pregătire specială în acest domeniu. Astăzi, distrugerea munitiei a fost excutată prin explodare folosind procedeul electric, fiind utilizate 2 kg de trotil.

Având în vedere pericolul la care se expun cetăţenii în momentul descoperirii elementelor de muniţie neexplodate, reamintim că acestea nu trebuie atinse, ridicate ori transportate în alte locuri, deoarece, în ciuda gradului avansat de deteriorare pot fi încă active. De asemenea, este interzisă introducerea muniţiilor în foc, topirea elementelor metalice sau folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte. Orice situaţie de acest gen trebuie anunţată la numărul de apel unic pentru situaţii de urgenţă 112.

Articolul precedentDoi cetățeni din Libia depistaţi la frontiera de nord a țării
Articolul următorJudețul Satu Mare, locul II în zona de Nord-Vest la mortalitate infantilă