Elevii sătmăreni au fost întâmpinaţi încă din prima zi de şcoală de un mesaj preventiv venit din partea instituţiilor judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne prin campania naţională 10 pentru siguranţă.

De la debutul campaniei, lansate la Satu Mare la data de 7 septembrie, printr-un eveniment public şi până în prezent poliţiştii au fost alături de reprezentanţi ai Jandarmeriei, C.P.E.C.A., Instituției Prefectului, I.S.U. şi Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de persoane la 46 de activităţi dedicate copiilor, elevilor de toate vârstele dar şi părinţilor şi cadrelor didactice.

Peste 2 000 de elevi din 13 şcoli gimnaziale şi licee au fost informaţi în numai o săptămână.

Subiectele abordate au fost adaptate vârstei şi preocupărilor specifice acesteia dar toate au vizat un singur lucru: o pregătire mai bună a copiilor şi elevilor în faţa provocărilor de zi cu zi, într-o lume în care relaţiile sociale devin tot mai facile dar tot mai superficiale iar afluxul mare de informaţie de care copiii dispun în special din mediul online nu este întotdeauna de ajutor.

De la educaţia rutieră, un subiect pe care nu ar trebui nici o clipă să-l considerăm epuizat, până la vulnerabilităţile ce predispun la victimizare şi exploatare sexuală sau prin muncă, o paletă largă de informaţii au fost transmise elevilor. Majoritatea activităţilor desfăşurate în licee dar şi la ciclul gimnazial au fost legate de consumul şi traficul de droguri, un fenomen ce afectează atât prezentul cât şi viitorul tinerilor, parteneri în aceste activităţi fiind reprezentanţii C.P.E.C.A. şi ai I.P.J. Satu Mare.

Traficul de persoane şi factorii care predispun la victimizare în acest domeniu a fost subiectul propus de specialiştii A.N.I.T.P. – Centrul Regional Oradea şi ai poliției sătmărene în toate cele 4 licee din Carei, la activităţile ce s-au desfăşurat la data de 11 septembrie.

Peste 400 de elevi careieni au beneficiat de aceste informaţii şi au primit nu un mesaj de frică faţă de acest fenomen ci de încurajare în sensul de a lucra la acei factori ce-i pot face vulnerabili. Lipsa de educaţie şi informare, abandonarea timpurie a şcolii, necunoaşterea limbii vorbite în ţara în care îşi propun să muncească sau să înveţe, încrederea excesivă în persoane prea puţin cunoscute sunt tot atâţia factori care conduc spre victimizare şi sclavie modernă.

O activitate mai deosebită a fost realizată vineri, 13 septembrie, la Şcoala Gimnazială din Medieșu Aurit. Toţi elevii şcolii dar şi preşcolarii au fost invitaţi în curtea şcolii la o întâlnire cu poliţiştii. Mesajul preventiv transmis de reprezentanta structurii de prevenire a Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare a pus accent pe necesitatea de a ne informa în permanenţă despre regulile necesare a fi respectate pentru a fi în siguranţă dar şi de a pune în practică, în viaţa de zi cu zi ceea ce au învăţat.

Prin colaborarea bună dintre structurile M.A.I. se vor desfăşura astfel de activităţi preventive şi în cea de-a doua săptămână de şcoală, pentru că toţi copiii merită să primească o educaţie de nota 10 la capitolul siguranţei personale.

Articolul precedentCetățean maghiar prins în trafic fără permis. Conducea nestingherit prin județ
Articolul următorFolk de Colecție cu Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi și Victor Socaciu, la Satu Mare