Peste 100 de intervenții efectuate cu ajutorul angiografului de medicii cardiologi Bogdan Duțu și Alexandru Paziuc

La Spitalul Județean de Urgență Satu Mare au fost efectuate cu succes peste 100 de intervenții cu ajutorul angiografului de medicii cardiologi specialiști Bogdan Duțu și Alexandru Paziuc.
Toate aceste intervenții efectuate cu ajutorul angiografului constituie o bază de date pentru patru teme de cercetare în cadrul proiectului Academiei de Științe Medicale.
Intervențiile efectuate în sala de angiografie se adresează pacienților cu angină pectorală de efort, sindroame coronariene acute, infarct miocardic acut, ischemie critică periferică și arteriopatie periferică stabilă.
Despre intervenții au vorbit azi, în cadrul unei conferințe de presă, medicii specialiști cardiologi Bogdan Duțu și Alexandru Paziuc. La conferință a fost prezent prof. dr. Radu Deac de la Academia de Științe Medicale din România, unul dintre coordonatorii proiectului ”Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri – DIPCDCI”, proiect prin care a fost posibilă amplasarea unui angiograf în cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.
La conferință au mai fost prezenți președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, managerul SJU, Adrian Marc și directorul medical Paula Mare.
Procedurile diagnostice şi intervenţionale au fost efectuate datorită capacităţilor angiografului performant, dar și a celor doi specialiști. Cu ajutorul angiografului se poate investiga starea vaselor de sânge, însă cu ajutorul acestuia se pot face și intervenții minore la nivelul sistemului circulator.
Deocamdată, investigațiile cu ajutorul angiografului se realizează patru zile din șapte de către medicul cardiolog Bogdan Duțu, medic cardiolog la Spitalul de recuperare Cluj, alături de medicul cardiolog Alexandru Paziuc.
Avantajele acestei metode pentru pacient se exprimă scutindu-l de intervenţia chirurgicală şi atingând efectul curativ în termeni scurţi.
Angiograful de ultimă generație a fost achiziționat de Spitalul Județean Satu Mare la finele anului 2015, printr-un proiect european derulat de Academia Medicală din România, cu sprijinul Ministerului Sănătății, valoarea aparatului fiind de peste un milion de euro.
Costurile amenajării spațiului unde se află instalat angiograful s-au ridicat la suma de aproximativ 85.000 lei, sumă suportată de Consiliul Județean Satu Mare.

Articolul precedentCod galben de ceață la Satu Mare
Articolul următorGuvernul Ungariei a investit aproape 100.000 de euro în amenajarea unui teren de sport la o școală din Satu Mare