Relaxarea restricțiilor nu înseamnă că de acum înainte ne putem comporta ca și cum riscul de contaminare cu noul coronavirus a dispărut. El a atras atenția că, în acet moment al evoluției pandemiei în România, o foarte scurtă perioadă de neglijare a regulilor poate anihila toate eforturile și rezultatele pozitive, scrie realitatea.net

,,Eu cred că după două luni de izolare la domiciliu sau carantină ar fi trebuit să înțelegem multe lucruri. În toată această perioadă am vorbit de recomandări, de precauții, au fost momente în care trebuia să ne gândim că fiecare minut în care ne-am abținut la anumite lucruri pregătea o relaxare. Azi, acea relaxare am putut-o vedea într-un context în care s-a transformat într-o eliberare”, a declarant Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a dat exemple de încălcare, cu sau fără voie, a noilor reglementări, atât în transportul în comun, cât și și felul în care unii au înțeles să iasă în public, inclusiv la mitingul din Piața Victoriei. Nelu Tătaru a avertizat că există un risc semnificativ ca aceste gesturi să aibă urmări.

,,Acest lucru îl vom vedea în următoarele 2 zile, așa cum s-a întâmplat după weekendul de Paște sau cu cel de la 1 Mai. Cam atât durează până la manifestarea patologiilor pulmonare și a COVID. Sunt momente pe care trebuie să le gestionăm. Un moment de neatenție poate duce la creșterea imediată a numărului de cazuri și pericolul este să nu le putem gestiona, la un moment dat, în secțiile de terapie intensivă. (…) Suntem încă în panta descendentă și ar fi păcat să anihilăm această evoluție bună. Suntem într-un moment pe care ar trebuit să-l gestionăm mai bine, într-un moment favorabil”, a afirmat Nelu Tătaru la Realitatea PLUS.

Ministrul Sănătății a comentat și avertismentul președintelui Klaus Iohannis, care afirma că nu va ezita să instituie starea de urgență, dacă va avea semnalele specialiștilor că evoluția infecțiilor nu este una bună, după relaxare. 

,,Realuarea relaxării și renunțarea la precauții nu ar face decât să ducă la reluarea transmiterii intra-comuniare.(…) Nu e vorba de un număr anume, ci de o evoluție. Dacă vom vedea o creștetre agresivă a numărului de cazuri noi, precum și o nerespectare în masa a regulilor de distanșare socială si a regulilor pe care noi le-am impus în acele domenii și sectoare unde am decis relaxarea, atunci se poate reinterveni și se poate declara starea de urgență„, a precizat Tătaru.

Sursa: Realitatea Medicala
Sursa: Prahova
Sursa: Constanta
Sursa: Bistrita-Nasaud

Articolul precedentBiblioteca Județeană Satu Mare își reia activitatea cu publicul
Articolul următorPoliclinicile din județ își reiau activitatea în regim normal