Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, s-a aflat în această seară la Satu Mare, ocazie cu care a prezentat viziunea națională ”Educația unește!”.

Ministrul s-a întâlnit cu profesorii și directorii unităților de învățământ din Satu Mare, precum și cu inspectorii școlari, scopul întâlnirii fiind acela de a evidenția viziuni asupra viitoarei legi a învățământului. ”Din toate aceste dezbateri la care am participat rezultă un lucru foarte clar: sunt foarte utile. Cine să discute problemele de învățământ dacă nu oamenii școlii?”, a spus ministrul.

”Eu cred că putem să lansăm drafturile celor trei legi ale învățământului pentru că ne gândim să avem o lege pentru învățământul preuniversitar, una pentru învățământul Universitar și alta pentru statutul personalului didactic. Este foarte important să avem o lege care să confere statut personalului didactic cu drepturi și obligații. Cred că după ce vom aduna cât mai multe idei din dezbaterea publică pe acest document, draftul îl vom lansa după alegerile europarlamentare”, a spus ministrul.

Ecaterina Andronescu este de părere că ”Un ministru trebuie să fie în școli și să stea de vorbă cu oamenii, pentru că deciziile pe care le iei în cabinet pot să fie rupte de realitate. De aceea, din punctul meu de vedere orice ministru trebuie să meargă în teren să simtă care este realitatea sistemului pe care și-a asumat responsabilitatea”.

”Am venit aici să discut cu profesorii, cu directorii de școli, cu Inspectoratul Școlar, documentul de viziune pe care l-am lansat în urmă cu câteva săptămâni și pe care vrem să îl dezbate public în așa fel încât din aceste dezbateri să rezulte idei cu care să completăm acest document și să realizăm viitoarea Lege a învățământului.
Proiectul cuprinde o mulțime de lucruri noi. În primul rând, pornind de la rolul pe care educația îl are în orice țară: un rol economic. O țară nu poate prospera fără educație. Un rol de echilibru în societate, pentru că dacă părintele pleacă la serviciu și el este neliniștit în legătură cu propria lui odraslă, nu înseamnă că societatea este echilibrată, și atunci școala trebuie să genereze pentru societatea această stare de echilibru de care societatea are nevoie. Are un rol personal. Doar prin educație ne putem dezvolta și nu putem evolua decât prin educație și cred că educația este cea care trebuie permanent fie preocupată de ceea ce face pentru societate pentru că nu poate să fie mâine societatea mai bună decât este educația astăzi.

Întrebată ce anume este defect în sistemul actual de educație, ministrul a răspuns că ”sunt lucruri pe care le putem ameliora” și că și-ar dori să existe mai multă încredere în școală.

”Părinții, societatea, autoritățile locale, să aibă mai multă încredere. O școală în care nu există încredere, nu poate funcționa, după opinia mea și lucrurile acestea trebuie să le câștigăm. Încrederea se câștigă în ani și se poate pierde între o clipă”, a spus ministrul.

”Sunt lucruri pe care le putem ameliora, cum ar fi formarea profesorilor, formarea inițială și și formarea continuă, de aceea în această perioadă avem aceste dezbateri ca să putem să prindem elementele acestea în legislație”, a spus ministrul.

”Mi-aș dori să existe mai multă încredere în școală. Părinții, societatea, autoritățile locale, să aibă mai multă încredere. O școală în care nu există încredere, nu poate funcționa, după opinia mea și lucrurile acestea trebuie să le câștigăm. Încrederea se câștigă în ani și se poate pierde între o clipă. Noi vrem să vedem care sunt mecanismele prin care putem să recâștigăm încrederea în toate școlile din România.

Cred că școala trebuie să funcționeze pe solidaritatea profesorilor în raport cu părinții, pe solidaritatea profesorilor în raport cu elevii, pe solidaritatea autorităților în raport cu școala și toată aceste principii, valori fundamentale, le vom discuta azi în dezbaterea pe care o avem, ca odată acceptate să le putem cuprinde între o lege și atunci să devină obligatorii pentru toată lumea”, a mai spus ministrul Andronescu.

Articolul precedentDosar penal pentru un bărbat din Vetiș și o tânără din Ardud
Articolul următorSâmbătă are loc ediția a II-a a Campionatului Internațional de Rally Sprint