Labirintul reciclării | 75 de unități școlare înscrise în proiect colectează flacoane

În urma succesului programului ” Milioane de capace – Milioane de zâmbete”, Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare a lansat, la sfârșitul anului trecut, o nouă provocare la adresa comunității sătmărene prin proiectul ”Labirintul reciclării”, care are ca scop colectarea flacoanelor de plastic de către unitățile şcolare şi valorificarea acestora prin realizarea în voluntariat a obiectivului în beneficiul comunității ”Labirintul reciclării”, în incinta Centrului de recreere ”Kentaur” din Atea, precum şi a unui mic pod şi ponton în cadrul proiectului ROHU62 ”Coridor verde fără frontiere”.
În cadrul primei întâlniri de lucru organizată în această săptămână, reprezentanții celor 75 de unități școlare înscrise în proiect au fost informați cu privire la etapele ce trebuie parcurse pentru realizarea unui labirint, exclusiv din flacoane de plastic, ce va fi amenajat pe o suprafață de 1,5 hectare.
Labirintul va fi construit în incinta Centrului de Recreere Kentaur din localitatea Atea, pe o suprafață de 1,5 hectare. În lunile februarie și martie, unitățile de învățământ trebuie să colecteze flacoanele de plastic care vor fi montate pe suporturi de plasă cu lungimea de 4 metri și lățimea de 1,8 metri.
”Un număr de 75 de unități școlare s-au înscris în proiect. În perioada februarie-martie se desfășoară acțiunea de colectare a flacoanelor de plastic, iar imediat după colectare acestea vor fi utilizate prin realizarea de către școli a panourilor care vor forma gardurile labirintului.
Următoarea etapă a proiectului se va desfășura în aprilie și va fi inclusă în activitățile prevăzute în cadrul Lunii Pădurii. Cu sprijinul Direcției Silvice, în aprilie, cu prilejul activităților specifice organizate anual în cadrul Lunii Pădurii, vom planta carpenii care vor forma gardul viu ce va împrejmui labirintul. Sperăm ca în cinci ani, acest gard viu să ajungă la înălțimea de 1,80 m, care este și înălțimea labirintului”, a precizat directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy.
Colectarea flacoanelor din plastic va continua și după începerea amenajării labirintului, acestea urmând a fi folosite pentru realizarea unui pod cu lungimea de 150 de metri, în comuna Odoreu, pe un braț mort al râului Someș.
Construirea podului face parte din proiectul Coridor Verde fără Frontiere, implementat de APM Satu Mare și finanțat cu peste 1 milion de euro prin Programul INTERREG România-Ungaria.

Articolul precedentExpoziție de desene și grafică cu tema ”Motive și simboluri din creația Eminesciană”, la Castelul din Carei
Articolul următorSătmărenii Attila și Norbert Bertici vor pleca într-o nouă expediție în Siberia