Organizația Salvați Copiii România a accelerat, în 2019, programul de combatere a mortalității infantile, capitol care încă plasează România pe unul dintre primele locuri din Uniunea Europeană, din cauze în general prevenibile sau tratabile. 

Astfel, în urma datelor centralizate transmise de medicii din țară, au fost dotate constant maternitățile din regiunea Nord-Vest, cu echipamente medicale în valoare totală de 315.685 de Euro.

În regiunea Nord-Vest, rata medie a mortalității infantile a fost în 2018 de 7,3 la mia de copii născuți vii în 2018 (față de 6,5 la mie, media pe țară), potrivit datelor procesate de INS . În interiorul regiunii însă sunt câteva clivaje semnificative:
• în județul Sălaj, rata mortalității infantile a fost de 11,5 la mia de copii născuți vii
• în județul Satu Mare – 7,5 la mie
• în județul Bihor –  7,2 la mie
• în județul Maramureș – 7,4 la mie
• în județul Bistrița-Năsăud – 6,8 la mie
• în județul Cluj – 6,0 la mie.

Salvaţi Copiii a ajuns până acum în regiunea Nord-Vest a ţării cu 43 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 315.685 de Euro, la maternitățile din Oradea, Bistrița, Cluj-Napoca, Baia Mare, Zalău și Satu Mare.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit peste cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.

O parte din aceste fonduri a fost colectată din solidaritatea companiilor care au înțeles că sprijinirea maternităților din România este o prioritate socială.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România: ”Când ne-am pus în slujba maternităților, înțelegând că marile drame ale nou-născuților sunt cauzate de aparatura medicală deficitară, am pornit la drum singuri. Ni s-au alăturat imediat medici dedicați și, treptat, susținători și parteneri sociali, pe care mizăm în continuare.
De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit, pentru că înseamnă implicare și efort conjugat.”

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere în implicarea companilor în direcționarea a 20% din impozitul pe profit. Dacă în anul 2012, 125 de companii au direcționat 20% din impozitul pe profit către Organizația Salvați Copiii România, în anul 2018, 190 de companii au decis să se implice în dotarea maternităților și a secțiilor de neonatologie, prin sprijinirea programului Salvați Copiii.

Articolul precedentPirotehniştii au demarat o misiune de distrugere controlabilă a muniţiei neexplodate
Articolul următorBărbat condamnat pentru tâlhărie calificată, prins și încarcerat în Penitenciar