Iniţiativa „Oameni noi în politică“, lansată în Satu Mare

Azi a debutat la Satu Mare campania de strângere de semnături pentru susținerea inițiativei civice #OameniNoi în politică. Inițiativa are ca scop reformarea legislației electorale, în vederea simplificării accesului cetățenilor competenți în politică (oameni-noi.ro).
Astfel, Uniunea Salvaţi România, Platforma Civică ”România 100”, Mişcarea România Împreună, alături de mai multe organizaţii civice, au lansat astăzi la Satu Mare campania de strângere de semnături pentru o nouă iniţiativă de reformă a legislaţiei electorale: ”Oameni noi”. Sătmărenii sunt invitați să semneze pentru susținerea inițiativei legislative. Puteți face acest lucru și descărcând de pe site formularul corespunzător județului dumneavoastră și trimițându-l la unul dintre centrele de colectare oameni-noi.ro/centre-de-colectare.

De asemenea, sătmărenii sunt așteptați pentru a-și da acordul prin semnătură, în fiecare zi, în mai multe locații din municipiu: Pasajul Corneliu Coposu (zilnic, între orele 17,00-19,00); Drumul Careiului C16, între orele 09,00-16,00; strada Cuza Vodă nr. 4, etajul 1 (zilnic, între orele 09,00-16,00; Moose bar (strada Micu Klein, nr.1, zilnic, între orele 08,00-20,00), respectiv la sediul USR, strada Vasile Lucaciu.

După campania de modificare a Constituției, denumită ”Fără penali în funcții publice” – pentru care au semnat 12.500 de sătmăreni – urmează campania de strângere de semnături ”Oameni noi”. Prin această campanie se propune modificarea Legii Electorale, astfel încât să acceadă în funcțiile de reprezentare oameni capabili și onești, fără dublă comandă.
Organizatorii se așteaptă să strângă 1.500 de semnături la nivelul județului Satu Mare, din necesarul de 100.000 de semnături la nivel național.
Printre modificările propuse în iniţiativa de reformă a legislaţiei electorale se numără revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, vot preferenţial pe liste de partid care permit cetăţenilor să voteze persoana şi nu lista impusă de partid.
De asemenea, se doreşte creşterea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora prin aplicarea normei de reprezentare naţională şi pentru cetăţenii din diaspora, iar pentru cetăţenii care trăiesc în diaspora dar care au în continuare domiciliul în ţară se propune ca ei să poată să voteze oriunde în lume pentru circumscripţia în care îşi au domiciliul în România. Totodată, se propune scăderea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri şi eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare.

Articolul precedentSemnal de alarmă: cancerul de sân, tot mai frecvent la femeile tinere
Articolul următorProaspeţii absolvenţi, aşteptaţi la Bursa locurilor de muncă pe 19 octombrie