Concertul de percuție organizat de „Casa Prieteniei” a Caritas, cu ocazia finalizării anului școlar, a ajuns la a șaptea ediție.

De-alungul anilor, pentru copiii care frecventează Centrul Social Deschis „Casa Prieteniei” din Satu Mare a devenit o tradiție să-și ia rămas bun de la anul școlar tocmai încheiat și să întâmpine vacanța mare cu un concert de percuție. Așa s-a întâmplat și vineri, 14 iunie, când preșcolarii și școlarii care obișnuiesc să vină la centru, de această dată însoțiți de părinți, frați și surori, au participat la cel mai așteptat eveniment al anului.

Centrul care funcționează sub egida Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare organizează cursuri de percuție de 7 ani. Profesorul Didi Péter, artist instrumentist al Filarmonicii „Dinu Lipatti” Satu Mare vine de trei ori pe săptămână la „Casa Prieteniei” să țină lecții pentru copiii interesați de acest instrument. În cursul anului școlar 2018-2019, doisprezece elevi au participat regulat la ore.

În cadrul evenimentului de vineri, ei au avut prilejul să prezinte și membrilor lor de familie cât de multe au reușit să însușească. Micii percuționiști au cântat mai întâi solo, apoi au prezentat o piesă împreună. Emoțiile inițiale, cauzate de prezența publicului, au dispărut datorită cuvintelor de încurajare rostite de colegii lor.

Copiii care se înscriu la cursurile de percuție organizate de „Casa Prieteniei” au posibilitatea să învețe să cânte la mai multe tipuri de tobe. Pe lângă setul clasic, ei pot cânta și la tobe manuale africane și asiatice, astfel au oportunitatea de a descoperi instrumentul care se potrivește cel mai bine cu caracterul și temperamentul lor.

Coordonatoarea instituției, psihologul Reimer Vanda, susține că pentru copiii care vin la centru, concertul de percuție de final de an școlar este momentul culminant al anului. Pentru copiii care își demonstrează talentul în cadrul concertului, este un factor extraordinar de motivant să simtă recunoașterea, admirația colegilor și membrilor lor de familie, să simtă că există domenii în care și ei sunt buni, talentați, să vadă că eforturile lor dau rezultate.

Evenimentul de vineri a marcat sfârșitul anului școlar pentru copiii care vin la „Casa Prieteniei”, dar nu și a lecțiilor de percuție. În vacanța mare, orele de tobe continuă alături de activități de petrecere a timpului liber, precum jocuri, excursii, pentru ca toți copiii care vin la centru să înceapă noul an școlar încărcați de energie.

Articolul precedentSamfest Jazz International revine cu cea de-a XI-a ediție
Articolul următorPrima cursă de la Satu Mare spre litoral, din acest an, a decolat în această dimineață