Guvernul a aprobat azi alocarea sumei de 5,9 milioane de lei, din Fondul de Rezervă, pentru 35 de comune din județul Satu Mare.

Guvernul a aprobat azi alocarea sumei de aproape 5,9 milioane de lei pentru cheltuieli urgente necesare funcţionării primăriilor din județ, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, azi, în cadrul unei conferințe de presă, la care au fost prezenți Adrian Albu, președintele PNL Satu Mare și deputatul Romeo Nicoară.

De asemenea, Ioan Rus a precizat că la Consiliul Județean s-au plătit toate facturile aferente Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 1, respectiv suma de 8,6 milioane de lei.

”Săptămâna trecută au venit cu o solicitare prin Ministerul de Finanțe și Prefectură prin care li s-a cerut extrem de corect: ce tipuri de cheltuieli nu le pot acoperi până la finalul anului, enumerându-le din lista de mai sus. Acele machete au fost trimise la Ministerul de Finanțe și astăzi pe ordinea de zi a Guvernului a apărut și această corecție, va apărea și o Hotărâre de Guvern.

Comunele care și-au înaintat necesitățile au fost aproape 100% achitate în cuantumul cerut. Nu s-a mai întâmplat niciodată un astfel de comportament guvernamental, dar probabil că și Guvernul a fost foarte corect că a spus ce tipuri de cheltuieli pot fi  înaintate spre a fi achitate din bugetul acesta foarte sărac”, a spus Ioan Rus.

Vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, a vorbit despre un dezastru bugetar uriaș, cauzat de întârzierea bugetului.

”Întârzierea bugetului este o problemă enormă, o problemă foarte mare și foarte greu de surmontat pe parcursului anului. Anul acesta, unele UAT-uri au avut buget abia în luna mai, aprilie-mai. Atâtea luni de zile, 4-5 luni, să funcționezi cu 1/12 din bugetul anului anterior creează niște decalaje în derularea investițiilor, a proiectelor pe care le au UAT-urile, care devin insurmontabile până la sfârșitul anului. Așa se acumulează către finalul anului probleme. Un dezastru bugetar mai mare ca și în anul acesta, eu nu am mai prins, creat în primul rând de această întârziere gravă a bugetului de stat. 

S-a încercat de către Guvernul Dăncilă printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului și o Hotărâre de Guvern să se facă anumite corecturi, numai că acele corecturi s-au făcut tot un pic artificial și un pic orientat către anumite comune, ceea ce a creat dezechilibre pentru celelalte. 
Guvernul nostru, PNL, s-a trezit cu foarte mari probleme legate de finanțarea UAT-urilor până la sfârșitul anului, atât pe partea de salarizare la unele comune, de funcționare, asistență și protecția copilului (vorbim de acele sume care la un moment dat nu erau suficiente pentru persoanele cu handicap și asistenți), unele comune au rămas la limită cu achitarea facturilor pentru cheltuieli curente: apă, canal, energie”, a spus Rus.

Articolul precedentUn tunisian și un libian, opriți din drumul ilegal spre vestul Europei
Articolul următorTrei incendii de amploare în județ. Zeci de victime, salvate (exercițiu)