Focar de pestă porcină confirmat la granița cu judeţul Satu Mare

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Sălaj, în cazul a două cadavre de porci mistreţi, găsite într-o pădure din comuna Măierişte, situată în apropierea limitelor de judeţ cu Satu Mare şi Bihor, autorităţile judeţene stabilind, marţi, o serie de măsuri privind combaterea bolii.
“Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj s-a întrunit marţi, 24 iulie, în şedinţă extraordinară, sub coordonarea subprefectului Alexandru Vegh, pentru a adopta planul de măsuri în vederea combaterii bolii pestă porcină africană, din focarul confirmat la mistreţ, în Fondul de Vânătoare 30 Carastelec, pădurea Meja, comuna Măerişte”, se arată într-o informare de presă dată publicităţii, marţi, de Instituţia Prefectului Sălaj.
Potrivit sursei citate, prin planul de măsuri adoptat au fost stabilite o zonă infectată, în jurul punctului unde au fost găsite cadavrele, respectiv o zonă de control, pe o arie mai largă.
Reamintim că primul caz de Pestă Porcină Africană din România a fost depistat în județul Satu Mare. De aici boala s-a extins către sud unde a cuprins județele Constanța, Brăila și Tulcea. În total, din cauza acestei boli au fost sacrificați peste 45.000 de porci.