Prefectul Radu Bud a convocat astăzi în ședință reprezentanții structurilor M.A.I. și ai Direcției de Sănătate Publică în cadrul căreia s-au analizat gestionarea situației de urgență provocată de COVID-19 la nivelul județului Satu Mare și activitățile specifice acestor instituții.

În primul rând au fost analizate prevederile Ordonanței Militare nr. 10 din 27.04.2020, care au intrat în vigoare de astăzi, 28.04.2020, acestea fiind discutate punctual, pentru o punere în aplicare unitară la nivelul județului Satu Mare.
Conform uneia dintre cele mai importante prevederi, începând de astăzi, s-a schimbat intervalul orar al permiterii circulației persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, decizie luată având în vedere că vremea se încălzește, iar intervalul stabilit inițial a fost considerat prea scurt.

De asemenea, operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în noile intervale orare.

Se prelungește măsura suspendării zborurilor din/spre zonele roșii și România, inclusiv a zborurilor de pe Aeroportul Internațional Satu Mare spre Londra, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

Activitatea economică la nivel local începe să fie reluată. De exemplu, una dintre cele mai mari companii, Draxlmaier a reînceput producția, într-o săptămână estimează să ajungă la 2.500 de angajați activi, luând toate măsurile de protecție a angajaților și de distanțare socială. Compania Zes Zollner Electronic a funcționat neîntrerupt în această perioadă, în condiții stricte și riguroase.

În prezent se are în vedere reglementarea situației producătorilor agricoli, în special a producătorilor și cultivatorilor de căpșuni, privind modul de recoltare al acestora și gestionarea aglomerării care se poate produce în momentul comercializării lor.

Evenimentul organizat în fiecare an, tradiționala ”Sâmbra oilor” nu va mai avea loc. La fel, nu va fi posibilă în acest an nici organizarea sâmbrelor locale de către familiile de oieri. De asemenea, măsurile rămân la fel de stricte, astfel că minivacanța de 1 mai nu va putea fi petrecută în aer liber și nici în grupuri mai mari de trei persoane.

La nivelul județului, echipajele de ordine publică vor intensifica activitățile specifice de patrulare cu o prezență mai numeroasă în trafic. Pe perioada minivacanței se vor organiza filtre la intrările în orașe, precum și spre zonele de agrement.
Situația la nivelul județului este una stabilă, numărul persoanelor aflate în carantină și izolare la domiciliu este în scădere la această dată. Până la această oră, potrivit DSP, s-au efectuat 1.343 de teste, fiind testate 1.280 persoane.

Cu toate că din 15 mai se anticipează o relaxare a măsurilor impuse prin ordonanțele militare emise în situația de urgență pe care o traversăm, prefectul Radu Bud solicită sătmărenilor să rămână în continuare la fel de vigilenți și să respecte recomandările autorităților.

De asemenea, prefectul Radu Bud a solicitat efectivelor Ministerului Afacerilor Interne să păstreze același ritm susținut al activităților specifice și să acționeze profesionist în coordonarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI).

Articolul precedentElevii sătmăreni vor fi dotați cu tablete, pentru sprijinirea desfășurării în sistem e-learning a cursurilor
Articolul următorCopil lovit în plin de o mașină