Acasă Actual DSVSA Satu Mare: controale drastice în plin sezon de sacrificare a porcilor...
În urma efectuării examenelor trichineloscopice la nivelul județului Satu Mare au fost depistați și confirmați de către laboratorul de parazitologie, din cadrul L.S.V.S.A. în luna decembrie a acestui an, un număr de 14 capete suine cu trichineloză.
Carnea, în greutate totală de 2.240 kg, având o valoare de 23.520 lei, a fost supusă sechestrului / reținerii oficiale. După confiscare, carnea a fost dirijată, pentru incinerare, către o unitate de ecarisare autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Datorită faptului că suinele erau identificate prin crotaliere și înscrise în Baza Națională de Date, proprietarii vor fi despăgubiți la valoarea de piață a animalelor .
În urma verificărilor efectuate în Punctul de Inspecție la Frontieră Halmeu, împreună cu Biroul Vamal Halmeu și Poliția de Frontieră, a fost supusă sechestrului / reținerii oficiale, cantitatea de 13,5 de kg de produse alimentare de origine animală în valoare de 386 lei. Din produsele reținute au fost recoltate probe pentru examene de laborator. După confiscare, produsele respective au fost dirijate, pentru incinerare, către o unitate de ecarisare autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Totodată, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat în perioada 21-28 decembrie, 135 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare animale, unități de procesare carne și lapte, depozite alimentare, unități de alimentație publică, unități de vânzare cu amănuntul, supermarketuri, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unități ambalare produse de origine non animală, depozite, unități de procesare carne, unități procesare lapte.
În cadrul acțiunilor tematice, au fost urmărite următoarele aspecte, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman și existența echipamentelor de protecție.