Doi sătmăreni cu o Dacia Duster se pregătesc să pornească într-o expediție în Siberia, în Oimiakon, satul siberian considerat ca fiind polul mondial al frigului. 

Plecarea este programată în 12 decembrie. În total vor să parcurgă 25.000 de km în 40-50 de zile, iar cea mai periculoasă zonă este un drum dus-întors de 2.000 km, unde nu există semnal la telefon, sunt doar câteva așezări, iar temperaturile vor atinge și -50 de grade.

Attila Bertici are 45 de ani, este artist și deține o firmă de închirieri scene, iar soția lui, Kinga, are 37 de  ani, este bucătar şef și predă cursuri de gătit la o școală din Satu Mare.

Cei doi au la dispoziție un Duster în versiune 1.5 dCi, care a fost echipat cu sistem de încălzire auxiliară, o modificare care a costat 2.500 euro.

Expediția va avea 25.000 km și va dura 40-50 de zile. Traseul este Satu Mare – Lvov – Kiev – Cernobâl (Ucraina) – Togliatti – Samara – Ufa (Rusia) – Astana – Pavlodar (Kazahstan) – Novosibirsk – Krasnoiarsk – Irkuțk – Ulan Ude – Iakuțk – Oimiakon – Iakuțk – Novosibirsk – Ekaterinburg – Perm – Iaroslav – Moscova – Vilnius – Varșovia – Satu Mare.

Atilla și soția sa se tem de o eventuală defecțiune pe timp de noapte, când temperatura și luminozitatea nici nu ar permite reparații, iar zona este și mai puțin circulată. Pentru a supraviețui, cei doi vor avea la ei lemne de foc, geci speciale pentru temperaturi extreme și canistre de 50 de litri pentru rezerve de combustibil.

Oimiakon este polul mondial al frigului, cu temperaturi care au scăzut și sub -70 de grade C. Recordul oficial de -68 de grade este din 1933, iar în 1926 s-au înregistrat -71 de grade. În ianuarie, la Oimiakon temperatura medie este de -47 și în cele mai reci zile minima scade sub -60 și maxima nu trece de -55.

Bertici Atilla a mai fost în Siberia. S-a întâmplat în toamna anului trecut, iar partener de drum i-au fost atunci fiul său, Norbert (23 de ani), și o Dacia Logan fabricată în 2005, cu care au trecut prin încercări grele. Au fost salvați de localnicii care au sărit să-i ajute atunci când mașina s-a defectat. Cei doi au condus atunci 29.000 de kilometri în 40 de zile.

Siberia nu a fost aleasă la întâmplare. Bunicul lui Attila a fost deportat în anii ’40 în Siberia, de unde a ajuns acasă pe jos. În 2018, Attila, alături de fiul său, Norbert, a străbătut 29.000 de kilometri pentru a-i aduce un omagiu bunicului și străbunicului lor, care a venit pe jos acasă din Siberia, unde a fost deportat.

Costurile totale pentru expediție se ridică la aproximativ 14.000 euro.

Articolul precedentLuminițele de sărbători se aprind joi în Negrești-Oaș
Articolul următorIncendiu provocat de un coș de fum necurățat