Cratere în asfalt, după zăpadă. Locuitorii dintr-o comună se pregătesc de protest

Drumurile județene, recent inaugurate sau nu, și naționale par a fi după bombardament, după ninsorile din această iarnă. La dezastru a contribuit şi sarea aruncată în disperare de firmele de salubritate, la pachet cu nisipul.
După ce ne-am luptat cu iarna ca şi cum am fi văzut zăpada pentru prima dată în viaţă, a apărut problema gropilor. Nici măcar nu trebuie să fii prost ca să dai în ele. Sunt la tot pasul. Pentru cei care stau în birouri şi ne conduc din vorbe, problema pare una banală. Pentru şoferi însă, este una costisitoare, mai ales la buzunar şi riscantă.
Locuitorii din Solduba se pregătesc de protest, a spus consilierul județean PNL Adrian Cozma, azi, în cadrul Ședinței de Consiliu Județean. Locuitorii din zonă sunt nemulțumiți că drumul nu e în stare de funcționare ”deși lucrarea a fost plătită”, după cum a precizat Cozma.
”Eu am fost acolo cu mașină de teren și, vă spun, este imposibil să circuli în condiții normale”, a spus Cozma.
Și alte drumuri județene și naționale se află în aceeași situație, o recunosc și membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică Satu Mare care s-au întrunit azi în prima ședință din acest an. Ședința a avut ca prim punct pe ordinea de zi prezentarea raportului privind modul de desfășurare a activităților de întreținere a carosabilului drumurilor județene în iarna 2018 – 2019.
La finalul prezentării, o parte dintre membrii ATOP au ținut să aducă felicitări firmei pentru lucrările de deszăpezire efectuate ”în mod rapid”. Însă, au ținut să precizeze că e nevoie să se treacă rapid la lucrările de reparare a gropilor apărute în asfalt pe foarte multe dintre drumurile județene.
Conform raportului privind modul de desfășurare a activităților de întreținere a carosabilului drumurilor județene în iarna 2018 – 2019, pentru lunile noiembrie și decembrie 2018, Consiliul Județean Satu Mare a achitat suma de 1.811.507 lei cu TVA inclus.
Valoarea finală a contractelor pentru serviciile de deszăpezire va fi stabilită la finele sezonului, respectiv în luna martie 2019, pe baza serviciilor ce vor fi prestate în perioada de derulare a contractelor subsecvente.
Potrivit prezentării, în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2018 au fost împrăștiate pe rețeaua de drumuri județene 11.601 tone de material antiderapant (30% sare și 70% nisip). Valoarea tuturor categoriilor de servicii de deszăpezire pentru această perioadă fiind de 1.811.507 lei.
Consiliul Județean Satu Mare desfășoară servicii de întreținere curentă pe timp de iarnă a drumurilor județene cu operatorul economic Tehnic Asist SRL, în baza acordurilor cadru încheiate în anul 2015 cu valabilitate până la 31 martie 2019.
Președintele CJ, Pataki Csaba, a declarat că urmează scoaterea la licitație a contractului pentru lucrările de deszăpezire şi combatere a poleiului de pe drumurile judeţene pentru următorii 4 ani.
Lungimea drumurilor județene pe care se prestează servicii de întreținere pe timp de iarnă este de 728 km.
Numărul de utilaje /echipamente care acționează pentru prestarea serviciilor de deszăpezire pe întreaga rețea de drumuri județene este de 72 bucăți. De asemenea, toate utilajele sunt monitorizate prin sistem GPS.

Articolul precedentHoți prinși la Satu Mare, după ce au dat o lovitură în Piața de Alimente
Articolul următorConsiliul Județean caută spațiu pentru Biblioteca Județeană. Chiria lunară plătită în prezent este de 10.000 euro