În acest an, Colegiul Național Mihai Eminescu împlinește 100 de ani de la înființarea ca liceu cu limba de predare română. În iulie 1919, statul român a preluat clădirea în care a funcționat Liceul Catolic Regesc, iar în 5 octombrie 1919 au început cursurile primului an școlar în Liceul Mihail Eminescu.

Spiritul academic transmis de un secol în această instituție educațională este rodul generațiilor de dascăli care au insuflat elevilor setea de cunoaștere. Din anul 2008 Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare este membru fondator al Alianței Colegiilor Centenare din România și promovează o politică de conservare a valorilor și tradițiilor care l-au consacrat și l-au păstrat ca o adevărată Alma Mater a comunității sătmărene. Dintre miile de absolvenți eminescieni sunt nume consacrate în diferite domenii ale cunoașterii la nivel mondial. Majoritatea au promovat, în lume, prin cariere de excepție, valorile școlii care i-a format.

În semn de recunoaștere a palmaresului acestei instituții de învățământ, datorat dascălilor ei, absolvenților merituoși și comunității locale care a sprijinit pe parcursul acestor 100 de ani liceul nostru, conducerea Colegiului va marca această aniversare prin activități deosebite.

Principalele manifestări vor avea loc în zilele de 3 și 4 octombrie 2019. Atunci se vor lansa publicațiile eminescienilor dedicate aniversării, veți putea vizita expoziții documentare cu dovezi din trecut și din prezent, pentru a reitera trecutul și preocupările educaționale actuale, veți participa la o reuniune de gală a absolvenților și profesorilor împreună cu invitați de onoare, urmată de un spectacol pregătit și susținut de către elevii și profesorii colegiului.

Astfel, în 3 octombrie, de la ora 10,00, va avea loc dezvelirea plăcii aniversare și vernisajul Expoziției ”100 de ani în imagini și documente”, iar de la ora 12,00, lansarea publicațiilor dedicate centenarului: ”100 de personalități eminesciene”, ”Colegiul Național Mihai Eminescu, Satu Mare, 1919 – 2019. 100 de ani în imagini”, revista ”Luceafărul și noi”.
În data de 4 octombrie, între orele 9:00 și 13:00, Colegiul își deschide porțile: cei interesați pot vizita Colegiul, pot admira expoziții, precum și participa la diverse prezentări, iar la ora 15:30 va avea loc Reuniunea de gală a absolvenților, profesorilor și partenerilor, urmat de un spectacol artistic la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Elevii și profesorii Colegiului Național Mihai Eminescu din Satu Mare vă așteaptă cu drag să împărtășească cu dumneavoastră, dragi invitați, bucuria revederii la ceas aniversar.