Colegiul Național ”Mihai Eminescu” (CNME) face parte din echipa de școli-pilot din România în care se implementează un nou proiect european, BEACONING, proiect de cercetare și inovare care promovează învățarea prin joc.

Proiectul BEACONING (Breaking Educational Barriers with Contextualized, Pervasive and Gameful Learning), proiect de cercetare și inovare finanțat prin programul european Horizon 2020, răspunde exact acestei realităţi. El susține educația prin tehnlogie de ultimă generație, ajutându-i pe profesori să surmonteze decalajul digital dintre generații și să îi pregătească pe elevi pentru un viitor din ce în ce mai informatizat.

În cadrul proiectului va fi dezvoltată o platformă educațională în care vor fi integrate jocuri educaționale, instrumente de creare de lecții, dispozitive de tip „beacons” etc., de toate acestea beneficiind grupul țintă.

Rolul profesorului este acela de a coordona și raporta activitățile elevilor proprii şi de a crea o punte între platformă și elevi. Pe toată durata proiectului, profesorii coordonatori vor colabora cu SIVECO România în vederea derulării activităților planificate.
Rolul copiilor va fi de a învăța prin utilizarea tuturor instrumentelor inovative dezvoltate în cadrul proiectului.

Având un rol autentic inovator, BEACONING pune accentul pe învăţarea continuă, prin joc, cu ajutorul tehnicilor și tehnologiilor de tip “context-aware” (sisteme care se adaptează la contextul în care sunt utilizate) și de tip “gamification” (transpunerea unui context obișnuit de învățare într-o situație asemănătoare unui joc).

Acestea susţin învățarea bazată pe problemă (Problem-Based Learning). Practic, obiectivul proiectului este „dezvoltarea unui ecosistem software inteligent, implementat pe scară largă, care să susțină crearea de modele de lecții asemănătoare unor jocuri, adaptate resurselor educaționale existente din şcoli”.Consorțiul proiectului este format din: Coventry University (UK), Heriot-Watt University (UK), BIBA – Bremer Institut Fuer Produktion Und Logistik Gmbh (Germania), Inesc Tec (Portugalia), Universidad Complutense De Madrid (Spania), Ort France (Franța), Succubus Interactive Sarl (Franța), Advanced Technology Systems (România), Imaginary (Italia), Geomotion Games Sl (Spania), Ifinity Spolka Z Organiczona Odpowiedzialnoscia (Polonia), Playsoft (Franta), Sebit Egitim Ve Bilgi Teknolojileri Anonim Sirketi (Turcia), Hands Free Computing Limited (UK) Si SIVECO Romania.

SIVECO coordonează proiectul pilot din România, în care se vor implica, inițial, 30 de utilizatori din cei 750 înscriși (13 licee, 1 ONG, 488 studenți, 190 părinți și 72 de profesori).
Coordonatorul CNME este prof. dr. Geta M. Cozma.

Articolul precedentPersoanele cu dizabilități pot schia. Pârtia Icoana – Cavnic, dotată de Caiac SMile cu un scaun special
Articolul următorGreva generală a muncitorilor de la Electrolux continuă