Celebrarea Centenarului | Din Carei, jos până la Alba Iulia

Mai mulți sătmăreni vor porni pe jos spre Alba Iulia, reconstituind traseul parcurs de străbunii lor care au participat la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918.

  • ”În cinstea strămoșilor noștri vrem să refacem un traseu al românilor din zonă care în 1918 nu au avut alte mijloace de deplasare, decât pe jos. Ar fi frumos să facem acest traseu”, a spus Răzvan Nintaș, unul dintre organizatori.

Careienii Răzvan Nintaș și Marius Bucureștean au venit cu ideea refacerii traseului strămoșilor, idee la care s-au alăturat și alți sătmăreni, printre care  Tartziu Alex și Viorel Ardeleanu, un cadru militar din Supuru de Jos, dar și alții.
Întregul grup va porni spre Alba Iulia în data de 28 noiembrie, la ora 08,00, din fața Monumentului Ostașului Român din Carei și vor parcurge cei aproximativ 270 de km în trei zile. În prima parte a treseului se vor deplasa până la Ciumărna (97 km), a doua zi traseul va continua până la Tureni (circa 90 km), iar a treia zi până la Teiuș, urmând ca în 1 Decembrie să ajungă în Alba Iulia.

  • ”Patriotismul nu înseamnă ura împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru. Nu înseamnă pretenția că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor puternic și cred că mesajul acesta ar trebui să-l înțelegem cât mai mulți dintre noi pentru că datorită societății noastre, în ultimii 30 de ani, nici în școală, nici în familie și nici în societate nu suntem educați să ne manifestăm în direcția a ceea ce suntem, ne e rușine să spunem că suntem români, ne e rușine să fim patrioți și naționaliști și asta din cauza clasei politice în primul rând”, a mai spus Răzvan Nintaș.

Pentru acest traseu, curajoșii sătmăreni au declarat că nu fac antrenamente speciale, în schimb își ”antrenează zilnic spiritul și creierul”.

Articolul precedentO treime dintre sătmărenii care și-au măsurat azi glicemia, depistați cu risc de diabet
Articolul următorIncendiu la un atelier de tâmplărie din Satu Mare