Elevii sătmăreni Mihnea Nastai, Liviu Terebeș și Eles Julia au fost premiați azi de ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, pentru rezultatele obținute în anul 2019 la concursurile internaţionale pe discipline școlare. 

De asemenea, au fost premiați și profesorii îndrumători (Laura Groza, Mali Edita și Vanyi Emese), precum și unitățile școlare pe care le reprezintă (Colegiul Național ”Mihai Eminescu” și Colegiului Național ”Kölcsey Ferenc”).

Festivitatea de premiere a elevilor medaliaţi la olimpiadele și competițiile internaţionale pe discipline în anul 2019 a avut loc azi la Palatul Național al Copiilor din București.

Au fost premiați: elevul Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, Mihnea Nastai, pentru rezultatele obținute la Olimpiada Națională de Biologie și Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (îndrumat de prof. Laura Groza); elevul Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, Liviu Terebeș, a obținut premiul I absolut și medalie de aur la Olimpiada Internațională de Geografie pentru Europa Centrală, de Sud și Sud-Est (îndrumat de prof. Mali Edita) și eleva Colegiului Național ”Kölcsey Ferenc”, Eles Julia (Olimpiada Internațională de Matematică a liceelor Maghiare din Europa, îndrumată de prof. Vanyi Emese).

În total, au fost recompensaţi cei 163 de elevi din țară care au obținut 61 de medalii, premii și mențiuni la 14 olimpiade internaționale, respectiv 139 de medalii, premii și mențiuni la 26 de concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori). În total, palmaresul olimpicilor români în acest an a fost de 200 de distincții.

De asemenea, au fost premiate cadrele didactice care i-au pregătit (aproximativ 200), precum şi şcolile din care provin laureaţii (85).

Potrivit reglementărilor în vigoare, premiile pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale au următoarele cuantumuri: 12.550 lei – premiul I absolut (obținut cu punctaj maxim), 9.720 lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei – menţiune (sau diplome echivalente).

Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev” etc.) sunt: 4.440 lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei – menţiune (sau diplome echivalente).

Profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevi. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.

De asemenea, în cadrul acestui eveniment au fost acordate și premii pentru cele mai de succes activităţi din programul „Şcoala Altfel 2019”.

Fondul total de premiere alocat de MEC este de peste 2.900.000 lei.

Articolul precedentVinovatul în cazul accidentului de pe Podul Decebal s-a ales cu dosar penal
Articolul următorAparatură medicală de înaltă performanță pentru secțiile de Neonatologie și Terapie Intensivă ale Spitalului Județean Satu Mare