Cei mai buni câini polițiști din România ”lucrează” la Satu Mare

Sunt corecți, ascultă cu sfințenie ordinele și nu sunt niciodată bănuiți de corupție. Se specializează, susțin examene și se antrenează zilnic. Este vorba despre câinii de poliție.

În acest moment, Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare are în dotare șase exemplare canine din rasele Ciobănesc German și Ciobănesc Belgian, varietatea Malinois, specializați în patrulare-intervenție, detectare tutun și detectare urmă umană.

Vârsta acestora este cuprinsă între 1,8 și 11 ani. Doi dintre câinii de poliție sunt în prag de pensionare, trei au obținut performanțe notabile, iar o cățelușă va urma, peste câteva săptămâni, cursurile de dresaj la Centrul Chinologic al Ministerului Afacerilor Interne de la Sibiu.

Ca și performanțe, câinii de patrulare-intervenție ai Poliției sătmărene, Ares și Roka, au obținut locurile I și II la Concursul Național al Câinilor de Serviciu de la Sibiu din anul 2016, concurs la care participă în fiecare an.

A absolvit Centrul Chinologic al Ministerului Afacerilor Interne de la Sibiu ca ”șefă de promoție” și Vica, un câine specializat în detectarea tutunului.

Maia, cea mai tânără cățelușă, are 1,8 ani și urmează să se specializeze în detectare urmă umană la Centrul Chinologic al Ministerului Afacerilor Interne de la Sibiu. După absolvirea cursului de dresaj, de 16 săptămâni, și atestarea în detectare urmă umană, va reveni la Satu Mare, unde își va începe serviciul în cadrul Poliției.

Selecție riguroasă la Centrul Chinologic de la Sibiu

Încă din perioada în care sunt căței, ei sunt selectați la Centrul Chinologic al Ministerului Afacerilor Interne de la Sibiu, în funcție de calitățile native pe acre le au. Cei cu potențial agresiv sunt selectați pentru specializările bazate pe agresivitate, iar cei cu miros foarte  bun, pentru specializările de detecție.

La vârste cuprinse între 4 și 6 luni, ei sunt încredințați viitorilor conductori, care încep cu ei procesul de atașament. După ce acest proces este încheiat, conductorii încep procesul de pre-dresaj, în timpul căruia câinelui îi sunt dezvoltate calitățile native prin jocuri și diferite exerciții simple.

De asemenea, este obișnuit cu diferite medii în care ar putea să lucreze în viitor.

După vârsta de 11 luni, urmează la Centru Chinologic Sibiu un curs de dresaj de 16 săptămâni în care atât câinele, cât și conductorul se atestează pe anumite specialități: patrulare-intervenție, detectare urmă-umană, detectare stupefiante, detectare explozivi, detectare tutun, detectare cadavre, căutare-salvare în dărâmături, căutare-salvare în mediul urban/mediul natural.

După acest curs și atestare, ei încep serviciul în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Chiar și după atestare, antrenamentele continuă zilnic, câinii fiind puși în diferite situații pe care le-ar putea întâlni pe teren. În general, câinii  lucrează sau sunt folosiți până la vârsta de 8 ani dar, dacă își păstrează calitățile și starea lor generală este bună, pot continua serviciul și peste această vârstă. Este cazul unui câine din cadrul IPJ Satu Mare care are 11 ani și care va fi înlocuit în serviciu de un al câine tânăr, Maia, care urmează să fie specializată în detectare umană.

Participă cot la cot cu polițiștii la cele mai periculoase acțiuni

Acțiunile în care sunt folosiți depind de specializarea pe care o au. Astfel, cei de la patrulare-intervenție sunt folosiți de către luptătorii din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale la diferite acțiuni, descinderi, razii, percheziții sau capturarea unor infractori periculoși.

Cei cu specializarea detectare tutun sunt folosiți la acțiuni de combatere a contrabandei cu țigări și produse din tutun, precum percheziții, controale în trafic sau descinderi în piețe.

Cei cu specializarea detectare umană se folosesc la cercetări la fața locului, precum și la acțiunile de salvare a persoanelor pierdute în mediul natural și greu accesibile.

Cei mai buni câini polițiști din România ”lucrează” la Satu Mare

Cei mai buni câini polițiști din România ”lucrează” la Satu Mare

Publicată de Realitatea De Satu Mare pe Miercuri, 6 martie 2019

 

Articolul precedentMuzeu la Vetiș, cu sprijin european
Articolul următorA treia zi de grevă la Electrolux. Sindicaliști din țară, alături de muncitorii fabricii