Campania județeană de prevenire și combatere a violenței în mediul școlar ,,Armonie în școli, siguranță în viață”, organizată de către Inspectoratul Județean Satu Mare și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Satu Mare a fost lansată în 30 ianuarie, dată care semnifică ZIUA INTERNAȚIONALĂ A NONVIOLENȚEI ÎN ȘCOLI.

Desfășurată în perioada 30 ianuarie – 30 aprilie, campania se axează pe organizarea unor evenimente și sesiuni informativ preventive  destinate elevilor din unitățile școlare sătmărene, menite a trage un semnal de alarmă și a transmite mesaje preventive privind fenomenul violenței în școli, o stare de fapt percepută ca normalitate de către cei doritori a-și face singuri dreptate și a răspunde la violență cu violență.

În acest context, polițiștii din structura prevenire și siguranță școlară  au fost prezenți în rândul tinerilor din cadrul Liceului Teoretic ,,J. Ettinger” Satu Mare și Colegiului Național ,,Ioan Slavici” Satu Mare cu informații și mesaje preventive legate de domeniul delincvenței juvenile și a prevenirii victimizării minorilor, adaptate particularităților de vârstă, menite a informa, dar și a sensibiliza și conștientiza participanții.

Identificarea modalităților de manifestare a violenței în mediul școlar, de la cea fizică, verbală, emoțională până la formele privind abuzul sexual și bulliyng–ul, s-a realizat pornindu-se de la exemple concrete relatate de către elevii participanți, prin prisma experienței personale sau trăite de către colegi, prieteni sau cunoscuți. Cauzele care determină manifestarea în mediul școlar a tot ce presupune violență, cu accent pe presiunea anturajului, au relevat prezența unor mituri adânc încorporate în mentalitatea tinerilor, care au devenit de-a lungul timpului adevărate ,,credințe”.

Ce facem când ne confruntăm cu un comportament violent?

Cum gestionăm o stare conflictuală?

Cum prevenim manifestarea violenței în mediul școlar?

Au fot câteva întrebări la care s-au găsit răspunsuri, identificate ca strategii de prevenire și rezolvare a fenomenului violenței în mediul școlar.

Pe parcursul întâlnirilor, polițiștii și specialiștii prezenți au urmărit demitizarea falselor credințe, oferirea unor informații acreditate referitoare la complexitatea subiectului abordat, dar și transmiterea reglementărilor legislative specifice domeniului, aducând în prim plan răspunderea penală a minorului în cazul săvârșirii unor fapte de violență, sub orice formă a ei.

Discuții interactive, dezbateri, vizionarea unor materiale audio – vizuale, prezentarea din cazuistica instrumentată de către polițiști în munca desfășurată au fost formele de organizare a întâlnirilor elevilor cu polițiștii și specialiștii prezenți, în vederea atingerii unui deziderat comun: SIGURANȚA COPIILOR ȘI TINERILOR ÎN ȘCOALĂ, FAMILIE ȘI COMUNITATE.

Imagine

Sursa: Realitatea de Satu Mare

Articolul precedentClubul Presei. Demers fără precedent în România, sprijinit de Trustul Realitatea. Susținem libertatea cuvântului!
Articolul următorCertificatul de cazier judiciar poate fi obținut online începând de astăzi! Vezi cum