Azi, 14 februarie 2019, la sediul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmaţiei a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate de către poliţiştii de frontieră din cadrul inspectoratului în anul 2019.

La eveniment  a participat prefectul județului Satu Mare, Radu Bud, chestorul principal de poliţie Bute Liviu, adjunctul inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi structurilor de cooperare din județele Maramureș și Suceava.

Materialul de evaluare a activităţii desfăşurate în anul 2019 a fost prezentat de comisar șef de poliție Florin Coman – inspector șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.
Anul 2019 a reprezentat pentru personalul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.

Situația  operativă la frontiera de stat, din zona de responsabilitate a I.T.P.F. Sighetu Marmației, a fost caracterizată prin prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, în mod special a activităţii de contrabandă cu ţigări, trafic cu autovehicule furate din străinătate şi migraţie ilegală.

În anul 2019, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul inspectoratului, în zona de competenţă a judeţelor Satu Mare, Maramureş si Suceava, s-a înregistrat un trafic de peste 7.400.000 persoane (din care 5.000.000 cetăţeni din state UE şi 2.400.000 persoane din state non-UE) care au tranzitat frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire în/din ţară. De asemenea, în aceeaşi perioadă au tranzitat frontiera peste 2.440.000 mijloace de transport.

În anul 2019, polițiștii de frontieră au întocmit 991 dosare penale (Satu Mare – 326, Maramureş – 283, Suceava – 382) sub aspectul săvârșirii a 1.783 infracţiuni de către 1.105 persoane.

Pe linia activităţii de cercetare penală în dosarele penale instrumentate la nivelul inspectoratului au fost arestate 15 persoane și destructurate 5 grupări infracționale.

Au fost aplicate 1.247 sancţiuni contravenţionale în valoare de 394.700 lei.

Valoarea totală a bunurilor confiscate în cursul anului 2019 a fost de peste 40.095.400 lei – aproximativ 8.441.000 euro.

Situaţia detaliată pe judeţe a bunurilor confiscate se prezintă astfel:

• Satu Mare – 9.728.900 lei;

• Maramureș – 12.236.700 lei;

• Suceava – 18.129.800 lei.

Situaţia bunurilor confiscate sau indisponibilizate de către poliţiştii de frontieră în cadrul misiunilor de supraveghere şi control a frontierei de stat, se prezintă astfel:

 2.942.966 pachete ţigarete (5.886 baxuri)

 183  autovehicule (din contrabandă şi din traficul cu auto furate)

 173 kg chihlimbar

 699,5 litri alcool

 331,5 litri carburanţi şi lubrifianţi

 69 m3 material lemnos

 483 bucăţi articole vestimentare şi marochinărie

 1.496 kg tutun narghilea

 30 articole electronice şi electrice

Pe linia migraţiei ilegale au fost intensificate măsurile de supraveghere şi control la frontiera de stat, care au dus la descurajarea eventualelor grupuri de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera.

La nivelul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei, pe această linie de muncă, au fost desfăşurate 556 acţiuni proprii şi în comun cu structurile teritoriale ale Inspectoratului pentru Imigrări de pe raza judeţelor Satu Mare, Maramureş şi Suceava.

În urma acestor acţiuni s-au înregistrat 81 dosare de migraţie ilegală în care au fost implicaţi 257 cetăţeni străini cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trecere ilegală a frontierei. Totodată, în urma acţiunilor desfăşurate au fost reţinuţi şi cercetaţi 8 traficanți de migranţi.

Un caz semnificativ a avut loc pe data de 3 august 2019, când poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au reţinut 28 de cetăţeni din Afganistan, călăuziți de către doi cetățeni români, care intenționau să treacă ilegal frontiera în Ungaria.

Afganii sunt cercetați pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar cei doi cetățeni români care îi călăuzeau pentru trafic de migranți.

Contrabanda continuă să reprezinte principalul fenomen infracţional care se manifestă la frontiera cu Ucraina.

În anul 2019, pe linia combaterii contrabandei, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au înregistrat 417 dosare penale, fiind implicate 305 persoane, sub aspectul săvârşirii a 423 infracţiuni.

Totodată, au fost executate 42 de percheziţii domiciliare în cadrul unor acţiuni de combatere a contrabandei cu ţigări și au fost puse în executare 31 de ordonanțe de punere sub sechestru asigurator. Valoarea bunurilor puse sub sechestru se ridică la suma de 2.500.000 lei.

A fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de  aproximativ 2.942.966 pachete ţigări (5.886 baxuri) de provenienţă ucraineană, în valoare totală de 30.428.397 lei.

În această zonă sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. În anul 2019, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-au înregistrat 111 evenimente de frontieră în care polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare.

– Dintre cazurile semnificative înregistrate în anul 2019, amintim cazul din data de 2 februarie 2019, când polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Halmeu împreună cu lucrătorii vamali au descoperit 829 de baxuri cu pachete de țigări de proveniență ucraineană (414.500 de pachete cu ţigări, diferite mărci, în valoare de 1.865.250 lei), ascunse într-un automarfar ce transporta brichete din lemn.

– În data de 13.03.2019, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea – I.T.P.F. Sighetu Marmației împreună cu lucrători din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea au descoperit într-o autoutilitară, condusă de un cetăţean român, o tonă de tutun vrac, fără marcaje fiscale, marfa fiind ascunsă printre cutii cu detergenți lichizi.

Pe linia traficului internaţional cu autoturisme furate au fost executate în zona de competenţă 45 acţiuni, atât independent, cât şi împreună cu structurile de cooperare.

Astfel, în anul 2019, au fost descoperite pe comunicaţii şi în punctele de frontieră 53 de autovehicule semnalate ca fiind furate din străinătate sau căutate de autorităţi, a căror valoare depăşeşte suma de 3.800.295 lei.

Ca urmare a activităţii desfăşurate au fost înregistrate 53 dosare penale, pentru săvârşirea a 56 infracţiuni de către 56 persoane, cetăţeni români şi străini.

Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pe această linie de muncă au fost înregistrate 8 dosare penale pentru săvârşirea a 8 infracţiuni, în care au fost implicate 8 persoane. Totodată, au fost descoperite şi ridicate 4 arme, majoritatea neletale, și mai multe tipuri de muniție.

În anul 2019 au fost înregistrate 14 dosare penale pe linia combaterii traficului cu substanţe interzise, cu 19 persoane cercetate. Totodată, au fost descoperite: 84,3 kilograme heroină, 450 pastile Extasy şi 82,25 grame canabis.

Un caz semnificativ s-a desfășurat în data de 4 martie 2019, când  poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației au depistat doi cetățeni olandezi, un bărbat și o femeie, care au introdus ilegal în țară, din Ucraina, peste 84 de kg de heroină.
Articolul precedentFemeie lovită de mașină pe o trecere de pietoni. A fost transportată la spital
Articolul următorParfumuri contrafăcute vândute în Piața Someș