Bărbați, reținuți de polițiști. Furau lemne cu TIR-ul

Șapte bărbați din județul Satu Mare au fost reținuți în cursul zilei de ieri, de către polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, fiind bănuiți de comiterea unor infracțiuni la regimul silvic.
În vederea asigurării unui climat corespunzător de siguranță civică, a prevenirii și combaterii eficiente a fenomenului criminogen în domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, precum și verificarea trasabilității acestuia, polițiști de ordine publică din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Biroului de Ordine Publică, Poliția oraș Tășnad și Ardud, Secția Poliție Rurală Valea Vinului, Secția Poliție Rurală Petrești, Secția Poliție Rurală Tășnad, polițiști criminaliști și luptători ai Serviciului de Acțiuni Speciale au desfășurat ieri, 15 octombrie, o acțiune care a vizat controlul exploatării, depozitării, comercializării și transportului de material lemnos, pe raza județului Satu Mare.
Astfel, aflându-se în continuarea cercetărilor în cadrul unui dosar penal întocmit la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, polițiștii au pus în executare 6 mandate de efectuare a percheziției domiciliare la locuințele unor persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni la regimul silvic.
De asemenea, au fost puse în aplicare 8 mandate de aducere în cadrul aceluiași dosar penal.
În urma activităților desfășurate, s-a stabilit faptul că 7 bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 58 de ani, din județul Satu Mare, în perioada martie – iulie 2018 ar fi tăiat fără drept și ar fi sustras peste 1 300 de arbori de diferite specii și dimensiuni, în volum ce depășește 710 mc lemn de lucru și de foc, în valoare totală de aproximativ 460 000 de lei.
Cu ocazia efectuării perchezițiilor imobiliare au fost indisponibilizate 3 autoutilitare, ce ar fi fost folosite de suspecți la sustragerea materialului lemnos, un ferăstrău circular vertical tip banzic, 6 motoferăstraie, 3 securi, precum și 12.50 mc lemn de lucru buștean, de esență stejar și 10,359 mc lemn de foc.
Față de persoanele mai sus menționate s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca astăzi 16 octombrie a.c., să fie prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.
De asemenea, cu ocazia unui control efectuat la Ocolul Silvic Ciumești, polițiștii au constatat faptul că un reprezentant silvic ar fi completat 49 de avize de însoțire a materialului lemnos, încălcând prevederilor Legii nr. 171/2010, respectiv a emis avizele fără poziționare din punct de vedere geografic corespunzător provenienței legale a acestuia.
Față de acesta din urmă s-a luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 3 000 de lei și confiscarea valorică a 139,68 mc material lemnos în valoare de 19 275 de lei.
La acțiune au participat și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare și specialiști în domeniul silvic.

Articolul precedentIncendiu de amploare la o casă din Sătmărel. Pompierii s-au luptat patru ore cu flăcările
Articolul următorS-a ales cu dosar penal la 18 ani. A fost prins conducând fără permis