Asociația de Părinți solicită anularea deciziei de schimbare a numelui Școlii nr. 10 în ”Rakoczi Ferenc”

Asociația de Părinți ”Certitudini pentru Mâine”, în numele colectivului de părinți ai secției române al Școlii gimnaziale nr. 10, a formulat o cerere către conducerea școlii prin care solicită anularea deciziei de schimbare a numelui școlii în ”Rakoczi Ferenc”.
La începutul acestei săptămâni, Consiliul de Administrație al Școlii nr.10 a votat, într-o ședință cu scântei, schimbarea numelui acestei instituții de învățământ în ”Rakoczi Ferenc”, în onoarea principelui Transilvaniei care a condus la începutul secolului al XVIII-lea o revoluție eșuată împotriva Imperiului Habsburgic.
În justificarea acestei acțiuni, asociația de părinți a prezentat și o serie de articole din ROFUIP și Legea Educației Naționale.
Asociația pune sub semnul întrebării legalitatea ședinței Consiliului Profesoral datorită prezenței la prezidiu a deputatului UDMR Magyar Lorand care ”susține în primul rând interesul partidului și nu al elevilor și al bunei înțelegeri la nivelul colectivului de profesori și elevi.”

”Prin această ședință s-a urmărit schimbarea în mod abuziv a numelui școlii, procedura de alegere a numelui nefăcându-se în mod transparent, urmare a refuzului părinților în cadrul ședinței Consiliului Părinților din 2017 de a fi schimbată denumirea școlii, datorită prestigiului pe care aceasta l-a câștigat de-a lungul timpului, sugestiv prin faptul că însăși numele ei transmite ideea că această instituție este o școală de nota 10”, susține Asociația de părinți.
Mai mult, asociația este de părere că ”Prin această abordare se realizează o dezbinare la nivelul colectivului de profesori și elevi, fapt care nu corespunde ideii de multiculturalitate și toleranță pe care școala a promovat-o de-a lungul anilor”.

De altfel, în această săptămână, consilierul local PSD Ciprian Crăciun a avut o poziție cu privire la modificarea numelui Școlii nr. 10, pe care o redăm mai jos:
”În ciuda tuturor eforturilor depuse de români, unii demnitari UDMR par să abuzeze de poziția lor și să ceară în mod nelegal și nejustificativ schimbarea denumirii unor școli din municipiul Satu Mare. Deși denumirea este oarecum comună – Școala nr. 10 – și pe deplin acceptată atât de cetățenii români cât și cei maghiari, autoritățile locale, școala, profesorii, părinții și cetățenii municipiului Satu Mare sunt supărați pentru ceea ce se întâmplă, ținând cont de toate concesiile făcute de aceștia pentru o bună conviețuire. Regret să constat că, unii demnitari naționali, deținând și funcția de președinte a Consiliului Părinților de la Școala respectivă, forțează nota și încalcă normele procedurale legale și morale.
După cum știți sunt un pro-european, dar nu pot să accept să văd cum cineva umilește nația noastră doar pentru a-și satisface propriul ego. Am urmărit procedura încă din consiliul profesoral al școlii, apoi CA al școlii unde nu avem reprezentanți români din rândul aleșilor locali…
Veghez asupra acestei probleme și am încercat, înainte de a face o astfel de postare, să ajung la un numitor comun. Faptul că nu am reușit să rezolv această problemă până acum mă face să postez acum aceste rânduri.
Procedura este mai amplă decât ceea ce pare. Nu sunt de acord cu schimbarea denumirii acestei școli, iar în cazul în care veți continua acest demers voi propune atât conducerii școlii cât și părinților elevilor școlii respective, și tuturor cetățenilor municipiului Satu Mare care consideră acest lucru nefondat și neoportun să protestăm împotriva schimbării denumirii acestei instituții școlare.
Cu deosebit respect, pentru concetățenii noștri”, este opinia consilierului local PSD, Ciprian Crăciun.

La rândul său, deputatul UDMR, Magyar Lorand, susține că: ”Reprezentanții Școlii Generale nr. 10 fac demersuri pentru ca unitatea de învățământ să poarte numele lui Rákóczi Ferenc. Conducerea și corpul didactic al instituției a acceptat deja preluarea numelui, iar acum, finalizarea cu succes a inițiativei depinde, pe lângă alții, de o decizie înțeleaptă a Prefecturii Satu Mare. Consider că, în acest an centenar, aprobarea cererii ar fi un gest foarte frumos manifestat către populația maghiară din municipiul Satu Mare.
Contrar zvonurilor care circulă, schimbarea numelui instituției nu implică desființarea nici a claselor cu predare în limba maghiară, nici a celor cu predare în limba română.”

Reamintim că în cursul lunii trecute, Primăria municipiului Satu Mare a transmis un comunicat de presă prin care anunța că Guvernul Ungariei a investit aproape 100.000 de euro în amenajarea unui teren de sport multifuncțional la Școala generală nr. 10 din municipiul Satu Mare.

Articolul precedentSportivii anului, premiați de conducerea LPS Satu Mare
Articolul următorFabrica Continental din Carei își mută o parte dintre proiecte în Ungaria