Joi, 23 ianuarie 2020, începând cu ora 10,30, a avut loc şedinţa de prezentare a raportului activităţilor desfăşurate în anul 2019 de Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare.

La bilanţ au participat prefectul Radu Bud, subprefectul Altfatter Tamás, directorul de Cancelarie Adrian Cozma, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, comisar șef de poliție Florin Coman și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Mărășescu Anda Mihaela, şefii structurilor MAI şi alți invitați.

Printre obiectivele propuse pentru anul 2020 se numără asigurarea funcționalității structurilor operative pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale și altor forme specifice ale infracționalității transfrontaliere. În anul 2019, pe linia combaterii migrației ilegale, în perioada de referință au fost înregistrate 27 de dosare penale sub aspectul săvârșirii a 29 de infracțiuni de tentativă și trecere frauduloasă a frontierei de stat, fiind cercetate penal 67 de persoane.

Potrivit Bilanțului de activitate al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, în anul 2019, prin punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Satu Mare au tranzitat 3.933.414 de persoane, cu 1.495.262 mijloace de transport.

În perioada analizată, lucrătorii poliției de frontieră de la structurile de pe raza județului Satu Mare au constatat 407 infracțiuni cu 549 persoane implicate, fiind întocmite 324 dosare penale. În dosarele penale instrumentate au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, bunuri în valoare de 9.740.173 lei.

Potrivit bilanțului de actictivitate al Poliției de Frontieră, în anul 2019, pe linia combaterii contrabandei cu țigări, poliţiştii de frontieră din cadrul structurilor de pe raza județului Satu Mare au înregistrat 43 dosare penale, fiind implicate 40 persoane, sub aspectul săvârşirii a 46 de infracţiuni.

În perioada analizată au fost executate 13 percheziții domiciliare în cadrul unor acţiuni de combatere a contrabandei cu ţigări și au fost puse în executare 15 ordonanțe de punere sub sechestru asigurator. Valoarea bunurilor puse sub sechestru se ridică la suma de 1.580.000 lei.

Totodată, a fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de peste 680.000 pachete ţigarete de provenienţă ucraineană, în valoare totală de 4.840.000 lei.

Traficul internaţional cu autoturisme furate 

Ca urmare a activităţii desfăşurate au fost înregistrate 32 dosare penale, pentru săvârşirea a 32 infracţiuni de către 32 persoane, cetăţeni români şi străini. Au fost descoperite 32 autovehicule semnalate ca fiind furate sau căutate de autorităţile din țară, cât şi din străinătate, a căror valoare depăşeşte suma de peste 2.170.000 lei.

La nivelul structurilor de pe raza județului Satu Mare s-a pus accent pe colaborarea cu autorităţile de frontieră din ţările vecine şi s-au desfășurat 165 de misiuni în comun cu poliţia ungară și 68 cu autoritățile de frontieră din Ucraina, pentru supravegherea frontierei de stat, precum și 129 de ședințe și întrevederi de frontieră cu autoritățile statelor vecine.

Situația operativă a inspectoratului a fost una activă şi deosebit de variată, rezultatele obținute de inspectorat reflectând eforturile depuse de poliţiştii de frontieră atât pe linia supravegherii şi controlului trecerii frontierei de stat, cât şi pe linia combaterii infracționalității transfrontaliere.

Articolul precedentExercițiu | Incendiu la un magazin din Negrești. Au intervenit 14 pompieri și o ambulanță SMURD
Articolul următorPrefectul Radu Bud, prezent la manifestările dedicate împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Ardud