Apă potabilă de bună calitate pentru toate localitățile din Județul Satu Mare – președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a semnat un contract de 252 milioane de euro.

Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii în sectorul de apă și apă uzată din Satu Mare (ADI Apă), Leitner János, directorul Apaserv și Ioan Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, au semnat, în data de 19 noiembrie 2019, la București, cel mai mare contract de investiții din istoria județului Satu Mare. Conform contractului, va fi implementat un proiect în valoare de 1.202.948.260 de lei, care prevede realizarea rețelei de apă și canalizare în 34 de unități administrative ale județului.

Prin proiectul denumit „Planul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare – regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020”, Consiliul Județean Satu Mare și Apaserv vor construi, pe o lungime de 1015 km, rețeaua de apă (435 km) și canalizare (580km). Durata de execuție a  lucrărilor a fost stabilită pe o perioadă de patru ani.

Principalul obiectiv al acestui proiect prevede o extindere (a procentului actual de acoperire de 75%, la 100%) a rețelei de apă potabilă testată microbiologic în vederea asigurării unei ape potabile de înaltă calitate în toate localitățile județului.

34 dintre cele 65 de unități administrative ale județului vor fi implicate în acest program de investiție în infrastructură. Astfel, în 43 de localități se va construi rețeaua de apă potabilă, iar în 42 de localități, rețeaua de canalizare. Datorită acestor investiții, până în anul 2023, toată populația județului Satu Mare va avea acces la rețeaua de apă potabilă. Mai mult decât atât, localitățile cu o populație de peste 2000 de persoane vor dispune și de rețea de canalizare. Lucrările nu se limitează la simpla construire a rețelei, ci includ și 5 stații de epurare în localitățile cu peste 10.000 de locuitori.

După semnarea proiectului, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean, a declarat: „Această investiție aduce beneficii unui număr de peste 65.000 de oameni din  județ. Împreună cu domnul ministru Ioan Boloș suntem de părere că cei mai importanți sunt beneficiarii finali ai proiectului, adică zeci de mii de locuitori ai județului care vor beneficia de apă potabilă. Vreau să îi mulțumesc domnului ministru pentru faptul că, spre deosebire de guvernul anterior, care timp de trei ani a tot amânat materializarea proiectului, dânsul a reușit, în doar două săptămâni, să înlăture toate obstacolele birocratice și să semneze acest contract foarte important pentru noi. Domnul ministru a dat dovadă și acum de profesionalism, la fel ca acum trei ani, când, în calitate de secretar de stat, a reușit să elucideze problemele legate de drumul de ocolire a municipiului Satu Mare”.

După semnarea acestui contract, Consiliul Județean Satu Mare va deschide, încă în cursul acestui an, procedurile de achiziții publice, iar încheierea contractelor propriu-zise și începerea proiectului sunt programate pentru a doua jumătate a anului viitor.

Articolul precedentPeste 130 de sancțiuni contravenționale într-o singură zi
Articolul următorAglomerație în vama Petea. Este cod roșu la frontiera cu Ungaria