Inspectorii DSVSA au aplicat o sancțiune contravențională în valoare totală de 6.000 lei unei Asociații de vânătoare din județul Satu Mare pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare cu privire la prelevarea și păstrarea probelor de laborator de la mistreți în vederea depistării Pestei Porcine Africane. 

În cadrul acțiunilor tematic au fost urmărite următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, existența documentelor de înregistrare și de mișcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante și dezinsectante.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare continuă programul de verificare pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în județ și în această săptămână. Controalele mixte, în traficul rutier, vizează mișcarea animalelor și a produselor alimentare în special carnea de porc, preparate din carne de porc sau în amestec cu carne provenite de la alte specii de animale care se abatorizează, transporturile de furaje pentru animale, mai ales în  localitățile din zona de protecție și supraveghere, unde au fost depistate focare sau cazuri de pestă porcina africană la porcii domestici sau mistreți, dar și în alte zone și rute din județ.

În perioada 25-31 ianuarie, inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor au realizat 157  acțiuni de control. Verificările au vizat: exploatații profesionale și non profesionale de animale, primării, cabinete medicale veterinare, asociații și fonduri de vânătoare, acțiuni în traficul rutier.

În această perioadă au fost confirmate 2 focare de Pestă Porcină Africană în localitățile Cehal și Orbău. 

Din cei 61 de mistreți găsiți morți –  un număr de 33 capete au fost confirmați ca pozitivi, iar  din cei 985 mistreți împușcați – un număr de 17 de mistreți au fost confirmați ca pozitivi, în fondurile de vânătoare de pe raza județului.

Articolul precedentRomeo Nicoară: ”Guvernul trimite mii de localități în insolvență”
Articolul următorAsistații social, obligați să presteze muncă în folosul comunității