Azi, în Parcul dendrologic din municipiul Carei, reprezentanții Direcției de Cultură și Sport a municipiului Carei și ai Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi au deschis oficial proiectul intitulat „Europa la ea acasă – Arhitecți reprezentativi din țările Uniunii Europene”.

Proiectul, lansat în anul 2013, constă în denumirea în mod simbolic a aleilor din parcul ce înconjoară castelul Károlyi după numele unor personaje marcante din țările membre ale Uniunii Europene și are ca scop promovarea valorilor culturale europene.

În 2013 plăcuțele au înfățișat poeți reprezentativi din U.E., în 2014 au fost expuși cei mai reprezentativi fotbaliști din țările U.E., în 2015 muzicieni reprezentativi, în 2016 artiști vizuali reprezentativi, în 2017 actori reprezentativi, în 2018 inventatori și oameni de știință renumiți, iar anul acesta aleea principală din Parcul Dendrologic va „găzdui” plăcuțe cu cei mai reprezentativi arhitecți din țările U.E.

Fiecare plăcuță conține lângă imaginea arhitectului, steagul țării, date despre perioada în care a trăit arhitectul, câteva fotografii cu schițe sau clădiri proiectate de acesta, precum și un cod QR cu ajutorul căruia se pot afla mai multe informații despre fiecare personalitate în parte, folosind un telefon inteligent.

Alături de plăcuțe pot fi admirate și drapelele fiecărui stat al Uniunii Europene, inclusiv drapelul U.E.

Realizatorii proiectului sunt: Bogdan Georgescu, Dragoș Georgescu, Anca Iepure, Fastus Josef, Melinda Avârvarei și Adrian Ștefănuți. Designul grafic și în acest an a fost realizat de Fastus Josef.

Dintre arhitecții care se regăsesc pe plăcuțe enumerăm: Ion Mincu, Ybl Miklós, Walter Gropius, Rem Koolhaas, Gian Lorenzo Bernini, Eileen Gray, Victor Horta, Gunnar Asplund, Rafael Moneo, Jørn Utzon, Georgi Ovcharov, Karel Líman, Eduardo Souto de Moura, Le Corbusier, Alvar Aalto, Norman Foster.

Realizatorii aduc mulțumiri reprezentanților Ambasadelor Țărilor Uniunii Europene în România, care, prin propunerile făcute, au adus o contribuție semnificativă la reușita proiectului.

Articolul precedentRazii ale polițiștilor și specialiștilor RAR pe raza localității Pișcolt
Articolul următorElicopter rusesc prăbușit în apropiere de orașul Negrești Oaș